Oyun için VPN kullanmak biraz garip gelebilir ancak yazımızı okuduğunuzda aslında bunun yararlı bir tercih olduğunu göreceksiniz. Hızlı, keyifli ve güvenli bir oyun deneyimi yaşamak istiyorsanız sanal özel ağ servisleri sayesinde bu avantajları elde edebilirsiniz.
Tıpkı Netflix benzeri yayın servislerinde olduğu gibi oyunlar da bölge kısıtlamaları olabiliyor. Bölge kısıtlamalarını aşmak ve tüm oyunlara erişmek için ise sanal özel ağ hizmetlerini kullanmak tercihten çok zorunluluk oluyor. Ayrıca servislerin DDoS saldırılarından koruma, daha düşük ping değeri elde etme gibi avantajları bulunuyor. Bu nedenle oyun için VPN seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı özellikler bulunuyor.
Oyun İçin Neden VPN Kullanmalıyız?
Eğer bağlantı problemleriniz ya da güvenlik sorunlarınız varsa oyun için VPN kullanmak deneyiminizi olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle biz özellikle çevrimiçi oyun oynarken bu servisleri kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bunların başında ise bölge kısıtlaması ve güvenlik geliyor.
ExpressVPN Sayesinde Kısıtlama Olmadan Oyun Oyuna >
Bölge Kilitli Oyunlar
Her ne kadar Netflix gibi popüler yayın servisleri ile bölge kilidi hayatımıza girmiş olsa da aslında bölge kilidi özellikle oyun sektöründe çok uzun süredir bulunan bir durum. Bunun açıklaması ise oldukça basit.
Steam gibi dijital oyun mağazaları farklı para birimlerini desteklemeye başlayınca oyunlar ülkelere göre farklılıklar göstermeye başladı. Örneğin aynı oyun Amerika’da 60 dolarken farklı bir ülkenin para biriminde 40 dolara denk gelebiliyor. Bu nedenle oyuncular aynı oyunu farklı bir bölgeden daha ucuza satın alma işlemi yapabiliyor. Oyun platformları, yaşanan bu durumun önüne geçebilmek için genellikle bölge kilidi koyuyor. Oyun için VPN servisleri bu bölge kısıtlamalarının önüne geçmeyi sağlıyor.
Oyuna bölge kilidi getiren ilk oyun geliştiricisi Japonya’nın devi Nintendo. Oyun sektöründe bölge kilidi neredeyse bilgisayar oyunlarının ilk kez ortaya çıktığı 1980’li yılların başına kadar gidiyor. Nintendo’ya göre her ülkenin kanunları ve yaş kısıtlamaları farklı olduğu için oyunlarda bölge kısıtlaması olması son derece doğal.
Günümüzde Sony’nin PlayStation 3 ve PlayStation 4 gibi konsollarına çıkan oyunların hemen hemen hiçbirinde bölge kısıtlaması bulunmuyor. Son yıllarda Nintendo tarafından Nintendo DS için çıkan oyunlar da benzer şekilde piyasaya çıkıyor. Xbox One oyun konsolu ile beraber Microsoft da bölge kısıtlama politikalarında çeşitli kolaylıklar yapmaya başladı.
Ancak hâla daha oyunculuğun büyük pastası olarak kabul edilen bilgisayar oyunları arasında birçok bölge kilitli oyun bulunuyor. Oyuncuların çeşitli bölgelere özel oyunlara ya da içeriklere erişebilmesi için sanal özel ağ servislerini kullanması gerekiyor. Oyun için VPN servisleri sayesinde bölge kısıtlaması olan oyunlara ulaşmak ise mümkün oluyor.
DDoS Saldırıları
Çevrimiçi oyunlarda en çok gördüğümüz saldırı tiplerinden bir tanesi DDoS saldırıları. DDoS saldırısı basitçe bir sunucuya aşırı miktarda trafik göndererek o sunucunun devredışı kalmasına neden olmak şeklinde açıklanabilir. Çevrimiçi oyunlarda bu tarz saldırılar sıkça rastlandığı gibi bazı dönemlerde daha da artıyor.
Örneğin ülkemizde Ramazan Bayramı tatili ve Kurban Bayramı gibi uzun tatillerde, dünya çapında ise Noel tatili gibi benzer bir şekilde uzun tatil dönemlerinde bu saldırılar daha yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Geçmişte PlayStation ve Xbox gibi popüler oyun sunucularının bu dönemlerde uzun süreler devre dışı kaldığını biliyoruz. Bu tarz saldırılarda gerçek IP adresinizi saklayabilir ve oyun oynarken güvende kalabilirsiniz.
Ping Düşüşleri
Ping için basitçe bir sunucu ile aranızdaki bağlantıda yapılan veri transferinin milisaniye cinsinden karşılığı diyebiliriz. Sunucuya ne kadar yakın olursanız ping değeriniz o kadar düşük, ne kadar uzak olursanız o kadar yüksek olmaktadır. Bu da çevrimiçi oyunlarda gecikme anlamına gelmektedir. Oyun sunucularının büyük bir çoğunluğunun Avrupa ve Amerika’da olduğunu düşünürsek Türkiye’den yapılan bağlantılarda ping değeri yüksektir.
Yaşanan gecikme sunuculara yakın olan oyuncularda ping daha düşük olacağı için avantaj yaratmaktadır. Ancak hizmeti ile oyun sunucularına yakın bölgelerdeki VPN sunucularına bağlanarak ping değerinin düşük olmasını sağlayabilir ve bu sayede en az gecikme ile oyun oynayabilirsiniz.
Oyunlar İçin Kullanılan VPN Nedir? Farkları Nelerdir?
Oyun için VPN kullanımı, bu servislerin diğer kullanım amaçlarından daha farklıdır ve bu nedenle seçilen programın farklı özelliklere sahip olması gerekir.
Performans
Öncelikle çevrimiçi oyunları ele aldığımızda internet bağlantısının hızı ve ping değeri son derece önemli ve bu değerler oyunun akışına direkt olarak etkiliyor. Günümüzde oyunların, oyuncuları çevrimiçi olarak buluşturan sunucularının genellikle Avrupa ve Amerika’da bulunduğunu düşünürsek Türkiye’den yapılan bağlantılarda gecikme süresinin son derece yüksek olduğunu görebiliriz. Bu noktada sanal özel ağ servislerinin kullanımı öne çıkıyor.
Günümüzde bir sanal özel ağ servisinin iyi olduğunu gösteren özelliklerinden bir tanesi de sahip olduğu sunucu sayısıdır. Oyun için VPN servisleri arasında sunucu sayısı yüksek olan ve bu sunucuları geniş bir coğrafya dağıtmış olan servisler yer alır.
Oyunda iyi bir ping değeri ve internet bağlantı hızı elde edebilmek için sunucu sayısı yüksek servisleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede oynadığınız oyunların sunucularına konum olarak en yakın sanal özel ağ sunucularına bağlanarak oyun deneyiminizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz.
Bu nedenle oyunlar için en hızlı servise sahip olmak için servislerin sunucu lokasyonlarına bakabilirsiniz.
Güvenlik
Sanal özel ağ servislerinin sunduğu güvenlik seçenekleri basit bir güvenlik duvarı ya da anti virüs yazılımından çok daha farklıdır. Bu servisler de kendi içlerinde güvenlik konusunda farklılaşabilir. Servislerinin güvenlikleri genel olarak kullandıkları şifreleme yöntemlerine ve bulundukları ülkeye göre değerlendirilir.
Bu konuya çok hakim olmayan kullanıcılarımız için şifreleme yöntemlerinden kısaca şöyle bahsedebiliriz. Bazı servisler daha eski ve klasik olan şifreleme yöntemlerini kullanırlar ve bu şifreleri kırmak daha basittir. Bazı sanal özel ağ servisleri ise çok daha yeni ve kırılması çok daha zor şifreleme yöntemlerini tercih ederler, bu da ek güvenlik sunar.
Güvenlik söz konusu olduğunda en büyük etmenlerden bir tanesi servisin bulunduğu ülkedir. Ülkelerin bilgi gizliliği kanunları değişiklik gösterdiği için servislerin de kayıt tutmama özellikleri değişiklik gösterebilir. En güvenli sanal özel ağ servisleri genellikle Virjin Adaları ya da Panama gibi deniz aşırı ülkelerde yer alan servisler olarak kabul edilir.
Oyun içerisinde hem güvende kalmak hem de oyun deneyimini iyileştirmek için bu iki özelliği güçlü olan servisler tavsiye ediliyor. Bu yüzden oyun için VPN seçerken bakmanızı ilk tavsiye ettiğimiz özellikler sunucu sayısı, sunucu lokasyonları ve güvenlik önlemleri şeklinde özetleyebiliriz.
Şifreleme Yöntemi
Bir servisin güvenli olup olmadığını gösteren bir diğer etmen ise kullanılan şifreleme yöntemleridir. Güçlü bir şifreleme yöntemi internet trafiğinizin başkaları tarafından gözetlenmesinin önüne geçer.
Günümüzde 256 bit şifreleme sanal özel ağ servisleri için altın standart olarak kabul ediliyor. Bu şifreleme yöntemi aynı zamanda askeri olarak kullanılan ve NSA olarak bilinen Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından kullanılması tavsiye ediliyor.
ExpressVPN ile Oyun Oynarken Güvende Kal >
Oyun için VPN Kullanmak Yasal mı?
Sanal özel ağ kullanmanın yasallığı günümüzde pek çok ülkede tartışılan bir konu olmayı sürdürüyor. Özellikle Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde VPN kullanımı ya tamamen yasaklanıyor ya da devlet otoritesi tarafından ağır denetim altında tutuluyor.
Bu nedenle sanal özel ağ servislerini kullanacak olan kullanıcıların aklı karışabiliyor. Bu servislerin kullanımı aslında pek çok ülkede yasak ya da herhangi bir kanun kapsamında değerlendirilmiyor. Diğer bir deyişle servisler herhangi bir endişe duyulmadan kullanılabiliyor. Ancak bu hizmet ile beraber korsan indirme gibi yasa dışı işlemler de yapılabiliyor.
Bu yüzden kısaca şunu söyleyebiliriz VPN kullanmanın yasal olup olmadığı bulunduğunuz ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Türkiye’de VPN kullanımı her ne kadar yasalarla açık bir şekilde yasaklanmasa da hükümet politikaları nedeniyle internet servis sağlayıcıları kullanımı kısıtlamaya çalışıyor. Ayrıca her ne kadar bu servisi bulunduğunuz ülkede kullanmak yasal olsa da servisi kullanarak yasa dışı işlemler yapmanız fark edilmesi halinde ciddi sorunlara neden olabilir. Tam da bu nedenle servisleri kullanırken illegal işlemlerden uzak durulması gerekiyor. Kısıtlamanın olmadığı ülkelerde oyun için VPN kullanımında herhangi bir problem bulunmuyor.
Oyun İçin En İyi VPN Programları
Yazımızda size “oyun için en VPN servisi nasıl olur?” sorusunun yanıtlarını açıkladık. Bu özelliklere uyan servisler genellikle ücretlidir. Ancak ücretli servislerin verilen paraya değeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.
Diğer taraftan oyun için ücretsiz VPN servisleri de bulunuyor. Ancak maalesef ki bu servislerin iyi bir performans sağlayacağını ya da güvenli olacağına dair bir garanti bulunmak imkansız. Bu nedenle oyunlar için ücretsiz VPN kullanmaktan kesinlikli kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
Bizim önerdiklerimiz ise Türkiye’de kullanabileceğiniz en iyi VPN servislerinden bazıları.
1. ExpressVPN
ExpressVPN, 2020 yılında kullanabileceğiniz en iyi servislerin başında geliyor.
Virjin Adaları merkezli şirket son derece kapsamlı bir kayıt tutmama politikasına sahip. Servis oyuncuların IP adreslerini, tarama geçmişlerini, trafiğin başlangıç ve bitiş noktasını ve DNS sorgularını kaydetmiyor. Ayrıca ayrık tünelleme özelliği sayesinde sadece oyun için VPN bağlantısını ayarlamak mümkün oluyor.
Servisin dünyada 90’dan fazla ülkede 3000’den fazla sunucusunu bulunuyor. Daha önce dediğimiz gibi oyun için VPN seçerken sunucu sayısı ve konumları son derece önemli. Bu nedenle bu servis oyun için seçebileceğiniz en iyilerden bir tanesi. En hızlı servis olması da oyuncular için ekstra bir avantaj sağlıyor.
Servisin oyuncular için en avantajlı kısmı ise sadece bilgisayar ya da akıllı telefon değil aynı zamanda PlayStation, Xbox ve Nintendo Switch gibi popüler oyun konsollarından da kullanılabilmesi. ExpressVPN vs NordVPN karşılaşmasında bunun önemli bir artı olduğundan bahsetmiştik. Özellikle oyun tercihinizi konsol oyunlarından yana yapıyorsanız bu sizin için şüphesiz oldukça önemli bir avantaj olacaktır. Bu nedenle oyun için VPN seçenekleri arasında ExpressVPN bize göre en iyi seçenek.
- Oyunlar İçin Yüksek Hız
- Katı Kayıt Tutmama Garantisi
- 7/24 Müşteri Hizmetleri
- 30 Gün Para İadesi
- Oyun Konsollarına Destek
- Ayrık Tünelleme
- En Ekonomik Seçenek Değil
2. NordVPN
NordVPN dünyanın en geniş sunucu ağlarına sahip servisler arasında yer alır. Bu nedenle oyuncular için ideal sanal özel ağ servislerinden bir tanesi olma unvanına sahiptir. NordVPN’in 60’tan fazla ülkede 5800’den fazla süper hızlı sunucusu bulunur. Bu sunucuların önemli bir kısmı ise yine birçok oyun sunucusunun bulunduğu Avrupa ve Amerika’da yer alıyor. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak oyuncular için bu servisin harika bir seçenek olduğunu ifade edebiliriz.
Servis, Panama merkezli ve bulunduğu konum gereği geniş çaplı bir kayıt tutmama politikasına sahip. Bu özellik nedeniyle de oyuncular için ekstra bir gizlilik sağlıyor. NordVPN aynı zamanda 256-bit şifreleme sunuyor ve sunduğu şifreleme niteliği gereği kullanıcıların trafiği üçüncü taraflar tarafından izlenmesine izin vermiyor.
Her ne kadar ExpressVPN gibi oyun konsollarına kurulmasa da çok sayıda modemi destekliyor. Uygulamayı modeme kurarak internete bağlı tüm cihazlarınızın trafiğini VPN bağlantısı üzerinden sağlayabilirsiniz.
- Çok Sayıda Sunucu Seçeneği
- Otomatik Kill Switch Özelliği
- Kayıt Tutmama Garantisi
- 30 Gün Para İadesi
- 7/24 Canlı Destek
- Hız Konusunda Rakiplerinden Zayıf
- Sınırlı Protokol Desteği
3. Surfshark
Surfshark da son yıllarda sunduğu özellikler ile öne çıkan servislerden bir tanesi. Surfshark’ın oyun için en iyi VPN servisleri arasında yer almasının en büyük nedenlerinden birisi ise aynı anda sınırsız sayıda bağlantıya izin vermesidir. Bu birçok rakibinde olmayan bir özellik olduğu için Surfshark bu noktada öne çıkıyor.
Surfshark’ın oyuncular için önemli özelliklerinden bir diğeri ise Whitelister adı verilen ayrık tünelleme özelliğidir. Bu özellik sayesinde sadece oyun için VPN bağlantısını aktif edebilir ve diğer internet trafiğinizin normal bağlantıda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Acil Kapatma Anahtarı da oyuncular için avantajlı özellikler arasında gösterilebilir. Acil Kapatma Anahtarı açık olduğunda sunucu ile olan bağlantınız kesilirse internet bağlantınız da sistem seviyesinde kesilir ve bağlantınız açığa çıkmaz.
Surfshark sunduğu özelliklerin yanı sıra bu hizmeti ucuz olarak veren bir servistir. Fiyat ve performans dengesi göz önünde bulundurulduğunda oyunlar için ücretsiz VPN tercih etmek yerine güvenilirliğini kanıtlamış ve oyuncuların işine yarayacak özelliklere sahip bir servis olarak tercih edebilirsiniz.
- Aynı Anda Sınırsız Bağlantı
- Türkçe Dil Desteği
- Playstation ve Xbox Desteği
- Geniş Sunucu Ağı
- Ayrık Tünelleme Özelliği Yok
- Türkiye’den Canlı Desteğin Kullanılamaması
4. Hide.me
Oyun için VPN seçerken mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir diğer servis ise hide.me. DDoS saldırıları hem internet bağlantısına hem de sunucuyla olan bağlantıya zarar verebiliyor. Ancak hide.me askeri düzeyde şifreleme ile oyunculara büyük yarar sağlayacak bir özelliğe sahip.
2012 yılında kurulan servisin 70’ten fazla ülkede 1700’den fazla sunucusu bulunuyor. Bu sunucuların büyük bir kısmı ise Avrupa ve Amerika’da yer alıyor. Düşük ping ve yüksek hızla oynamak için oyunların sunucularının bulunduğu yakın bölgelerdeki sanal özel ağ sunuculara bağlanmak gerektiğini söylemiştik. Bu nedenle oyun için VPN arayanlar açısından hide.me iyi bir tercih.
Hide.me’nin en büyük farklarından bir diğeri ise kullanıcılara sunduğu protokol seçenekleri. Çünkü protokol hem cihaz çeşitliliği hem de bağlantı hızı için önemli etmenler arasında yer alıyor. Servis kullanıcılara OpenVPN, SoftEther, IKEv2, SSTP gibi birbirinden farklı protokol seçenekleri sunuluyor.
Bu nedenle oyun için VPN seçerken göz önünde bulundurmanız gereken alternatiflerden bir tanesi. Protokoller hakkında daha fazla detay için hide.me incelemesine bir göz atabilirsiniz.
- Çok Sayıda Protokol Desteği
- Aynı Anda 10 Cihaza Kadar Bağlantı
- Ayrık Tünelleme Özelliği
- Çok Sayıda Sunucu Seçeneği
- Yetersiz Türkçe Dil Desteği
- Rakiplerine Göre Hız Düşüşleri Meydana Gelebiliyor
5. ProtonVPN
Güvenlik özellikleri ile ön plana çıkan servislerden bir tanesi de ProtonVPN. İnternetin doğum yeri olarak kabul edilen CERN’de ortaya çıkan servis diğer taraftan güvenli mail hizmeti ProtonMail’i de sunuyor.
Servis İsviçre merkezli olduğu için geniş çaplı kayıt tutmama politikasına sahip. Bunun yanı sıra Secure Core gibi farklı bir özelliği de bulunuyor. Secure Core sunucuları sadece yazılımsal olarak son derece güvenli olmakla kalmıyor aynı zamanda fiziksel olarak da güvende tutuluyor.
Secure Core sunucuları İsviçre ya da İzlanda gibi ülkelerde eskiden askeri üs olarak kullanılan tesislerde ve yerin 1000 metre altında saklanıyor.
Bu servisin bir diğer güzel tarafı ise kullanıcılar tarafından profillerin oluşturulabilmesi. Bu profiller ile belirlemiş olduğunuz sunuculara tek tıkla bağlanabiliyorsunuz. Bu özelliği farklı oyunlar için profil oluşturmada kullanabilirsiniz. Farklı lokasyonlara sahip oyun sunucuları için bu kesinlikle hızlı ve hızlı olduğu kadar da efektif bir çözümdür.
- Kayıt Tutmama Politikası
- Profil Oluşturma Seçenekleri
- Bitcoin ya da Nakit Ödeme Seçeneği
- Az Sayıda Ülke Sayısı
- Düşük Hız
- Az Sayıda Sunucu Seçeneği
Sonuç: Oyun İçin VPN Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Yazımızda bahsettiğimiz gibi oyun için VPN seçerken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar bulunuyor. Bunların başında ise güvenlik ve bağlantı hızı geliyor.
Gecikmenin düşük olduğu, güvenli bir oyun deneyimi için bu servisleri kullanmalısınız ve servis seçimi yaparken son derece dikkatli olmalısınız. Bizim de önerdiğimiz servisler oyundan alacağınız zevki ikiye katlayacak en iyi VPN servisleri arasında yer alıyor.