TunnelBear 2020 İncelemesi: Satın Almadan Önce Mutlaka Bakın

VPN kullanımını hem dünyada hem de Türkiye’de giderek artıyor ve TunnelBear da önemli servisler arasında yer alıyor. Ülkemizde bilinirliği yüksek VPN servislerinden bir tanesi olduğu için biz de uygulamaya yakından baktık ve sizler için detaylı bir TunnelBear incelemesi hazırladık. Bu inceleme de servisin tüm özelliklerine baktık. Bakalım kendisi armutun iyisini hak eden bir ayı mı?

TunnelBear Nedir?

2011 yılında Daniel Kaldor ve Ryan Dochuk tarafından geliştirilen uygulama ülkemizde de tanınan VPN servisleri arasında yer alıyor. Kanada merkezli servis 2018 yılında ünlü siber güvenlik firması McAfee tarafından satın alındı. 

Uygulama özellikle 2011 yılında internet sansürü ve 2013 yılında Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı protestoları sırasında Türkiye’deki kullanıcılara ücretsiz premium hizmet vererek adını duyurmuştu. Bu nedenle Türkiye’de VPN kullanımında önemli markalardan bir tanesi. 

TunnelBear Sitesine Git >

ARTILAR:

  • Kolay Kullanım Sağlayan Arayüz
  • Mobil Uygulamalarda Türkçe Desteği
  • VigilantBear Özelliği (Kill Switch)
  • P2P Paylaşıma İzin Vermesi
  • GhostBear Özelliği (VPN Trafiğini Gizleme)

EKSİLER:

  • Kanada Merkezli Olması
  • Türkiye’den Bağlantı Kısıtlı
  • Müşteri Desteği Yetersiz
  • Netflix Kütüphanesine Ulaşılamaması
  • Az Sayıda Sunucu ve Ülke



Hangi Platformlarda Kullanabilirim? Kullanımı Kolay mı?

TunnelBear’ın internet sitesine baktığımızda bilgisayarlarda macOS ve Windows platformlarını desteklediğini görüyoruz. Linux için ise indirme seçeneği bulunmuyor. Ancak yardım sayfalarına baktığımızda konfigürasyon dosyaları ile OpenVPN protokolü üzerinden kullanılabildiğini gördük. Fakat bu destek son derece kısıtlı. 

Mobil tarafta ise hem iOS hem de Android uygulaması mevcut. Servis açık bir şekilde Windows işletim sistemine sahip mobil cihazlarda uygulamanın çalışmadığını belirtiyor. 

Tarayıcı tarafına baktığımızda ise Chrome, Firefox ve Opera tarayıcılarını desteklediğini görüyoruz. Servisin tarayıcı eklentilerini kullanabilmeniz için Chrome 22 ve üzeri, Firefox 58 ve üzeri, Opera 43 ve üzeri versiyonlara sahip olmanız gerekiyor. 

Bunların dışında servisin Apple TV ya da Android TV, oyun konsolu ve modemler için sürümü bulunmuyor. 

Bilgisayarlar (macOS ve Windows)

Uygulamanın internet sitesinde desteklediği platformlar için indirme linkleri bulunuyor. Biz TunnelBear incelemesi yaparken macOS işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullandık. 

Tunnelbear-macos-indirme-1

TunnelBear’ı indirdiğimizde hem sitenin hem de masaüstü uygulamasının Türkçe dil desteği olmadığını görüyoruz. Uygulamanın ücretsiz kullanımı olsa da kullanabilmek için üyelik oluşturmak gerekiyor. İster siteden ister uygulama içinden üye olabilirsiniz. 

Uygulamayı açtığımızda simgesi menü çubuğunda saatin yanında yer alıyor. Tüm uygulamayı buradan yönetiyorsunuz. 

Hesabınıza giriş yaptığınızda karşımıza ufak bir dünya haritası üzerinde sunucu lokasyonları geliyor. Sağ üst kısımda ise küçük bir Ayarlar simgesi var. Sol tarafta yer alan Ok simgesinden haritayı kapatarak arayüzü daha da küçük hale getirebiliyorsunuz. 

Bağlanacağınız sunucuyu haritadan seçebileceğiniz gibi aynı zamanda üst kısımda bulunan açılır menüden de seçim yapabiliyorsunuz. Bunun dışında ise uygulama da bir şey yer almıyor. 

TunnelBear-macos-ekran-2

Uygulamanın ayarlar bölümünde ise çok fazla bir seçenek yok. Genel ayarları kontrol edebiliyor, Güvenlik bölümünden ise incelememizin ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğimiz VigilantBear ve GhostBear özelliklerini aktif edebiliyor, Güvenilir Ağ belirleyebiliyor ve hesabınızı görüntüleyebiliyorsunuz. 

TunnelBear-macos-ayarlar-3

Uygulamanın macOS sürümü oldukça kolay bir kullanıma sahip diyebiliriz. Ancak bunun nedenlerinden bir tanesi de çok fazla özelliğe sahip olmaması. Bu konuya ise incelemenin ilerleyen bölümlerinde geleceğiz.

Mobil Cihazlar (iOS, Android)

Daha önce servisin iOS ve Android platformlarında uygulamalarının bulunduğunu söylemiştik. Biz TunnelBear incelemesi için iOS uygulamasına bir göz attık. Uygulamayı yükledikten sonra açtığımızda giriş ekranı karşımıza geldi.

Hesabımıza girdikten sonra ilk dikkatimizi çeken şey internet sitesinin ve masaüstü uygulamasının aksine mobil uygulamnın Türkçe olduğu.

TunnelBear-iOS-Ekran

Mobil uygulama da masaüstü uygulamaya benzer bir arayüze sahip. İster haritadan isterseniz de alt kısımda yer alan açılır listeden bağlanmak istediğiniz yeri seçebiliyorsunuz. 

Sol üstte yer alan simgeden ise ayarlara erişiliyor. Ancak mobil için Güvenilir Ağlar dışında belirli bir ayar olduğunu söylemek mümkün değil. 

TunnelBear'ı İncele >

TunnelBear Ne Kadar Hızlı? Sizin İçin Test Ettik

VPN kullanımı beraber akıllara internet yavaşlığını da getiriyor. Ancak iyi bir servisin internet hızınızı çok fazla etkilememesi beklenir. İnternet hızının özellikle ücretsiz VPN programlarında çok düşük olduğunu biliyoruz. Ücretli versiyonlar da ise hızların kabul edilebilir seviyede olması gerekmektedir. 

Detaylı bir TunnelBear incelemesi hazırlarken biz de servisin sunduğu hızın kalitesine bir göz atmak istedik. 50 Mbps hıza sahip fiber bağlantı ile yaptığımız testleri üçer kez tekrarladık. Test esnasında özellikle performansı görebilmek için farklı lokasyonlardaki sunuculara bağlanmaya çalıştık. 

Servisin sunucularına Türkiye’den bağlanma konusunda sıkıntı yaşadık. Hatta sadece incelemenin ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğimiz GhostBear özelliği ile sunuculara bağlanabildik. Bu nedenle elde ettiğimiz hızlar önemli ölçüde düştü. 

TunnelBear’a bağlanmadan önce yaptığımız hız testi sonuçları: 

TunnelBear-Hiz-Testi-5

Almanya sunucularına bağlandığımızda ise sonuç bizim hayal kırıklığı oldu:

TunnelBear-Almanya-Hiz-Testi-6

İngiltere sunucularında da elde ettiğimiz hızlar oldukça yavaş: 

TunnelBear-İngitere-Hiz-Testi-7

Amerika sunucularında da daha önce görmediğimiz kadar kötü sonuçlar gördük:

TunnelBear-Amerika-Hiz-Testi-8

Hız testlerine baktığımızda sonuç ortada gözüküyor. Bu kadar kötü bir performans görmeyi açıkçası beklemiyorduk. Özellikle ücretli bir servis olduğunu düşünürsek. Bu hızlar ile değil yüksek çözünürlüklü yayın izlemek internete bile girmek oldukça zor. 

TunnelBear Yayın için Ne Kadar İyi? Bölge Engelli İçeriklere Ulaşabilir mi?

Netflix ve Amazon Prime Video gibi yayın servisleri beraberinde bölge kısıtlamalarını da getirdi. Filmlerin, dizilerin ve programların lisans sözleşmeleri nedeniyle bu servislerin içerikleri ülkelere göre farklılıklar gösterebiliyor ve bu farklılık inanılmaz boyutlarda olabiliyor. 

Diğer taraftan AppleTV+ ya da Disney+ gibi servisler ise son derece az ülkeye hizmet veriyor. Bu yayın servislerinden yararlanabilmek için hizmet verdikleri ülkelerin IP adreslerine sahip olmak gerekiyor. 

Yayın servislerinin aksine ücretsiz olan Youtube’da bile bölge kısıtlaması bulunuyor. Bazı kanalların videoları sadece belirli ülkelere gösterilirken diğer ülkelerdeki kullanıcılara gösterilmiyor. 

Tüm bu engelleri aşmak için en güvenli ve kullanışlı yöntem ise VPN kullanmak. Ancak popüler servislerin güçlü güvenlik duvarları VPN bağlantılarını engelleyerek erişimi imkansız hale getiriyor. Bu nedenle tercih edeceğiniz hizmeti dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekiyor. 

Netflix

Netflix için dünyanın en popüler yayın servisi dememiz yanlış olmaz. Ancak içeriği ülkelere göre en çok farklılık gösteren platformlardan da bir tanesi. Netflix Amerika platformunda 6000’den fazla içerik bulunurken bu sayı ülkemizde 3000 civarında kalıyor. 

TunnelBear-Netflix-Amerika-9

Hizmetin Netflix performansına baktığımızda da sınıfta kaldığını görüyoruz. Zaten bir önceki bölümde elde ettiğimiz hızlarla Netflix Amerika içeriklerine erişsek bile izlemek pek mümkün olmayacaktı. 

Türkiye’deki Servisler

Ülkemizdeki beIN Connect ve puhutv gibi platformlar da son derece popüler ve bu platformların içeriklerine erişmek için Türkiye’den bir IP adresine sahip olmak gerekiyor. Özellikle beIN Connect’in maç yayınlarını verdiğini düşünürsek yurtdışında olanlar için bu platformlar son derece önemli. 

Ancak TunnelBear’ın Türkiye’de sunucuları bulunmadığı için bu testi gerçekleştiremiyoruz.

Kısacası ister yayın servislerinin farklı ülkelerdeki yayınlarına erişmek isteyen birisi olun, isterseniz yurtdışında yaşayan ve Türkiye’deki yapımları takip etmek isteyen birisi olun yayın servisi için kesinlikle TunnelBear yerine diğer servis sağlayıcılarına göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Yayın platformları için yüksek hız sağlayan ve Netflix kataloglarına erişimde bir problem ile karşılaşmayacağınız ExpressVPN ya da NordVPN gibi alternatiflere göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

TunnelBear Ne Kadar Güvenli? Gizliliğimi Sağlar mı?

VPN hizmetlerinin başlıca kullanım nedenlerinden bir tanesi de kesinlikle gizlilik. VPN servislerinin büyük bir çoğunluğu en güvenli servis olduğundan bahsediyor ancak gerçekte durum böyle değil. 

TunnelBear incelemesi yaparken gördük ki şirket Kanada merkezli. Üstelik yakın geçmişte Amerika merkezli McAfee tarafından satın alındı. Her iki ülkenin de Five Eyes üyesli ülkeleri arasında yer aldığını düşünürsek bu durum düşündürücü. Özellikle Amerika’nın kullanıcı bilgileri konusunda oldukça acımasız olduğunu biliyoruz. 

Servisin internet sitesine baktığımızda topladığı ve toplamadığı bilgilerin açık bir şekilde yazıldığını görüyoruz. Bu açıklamaya göre şirket IP adreslerini, servis bağlantısı sonrası alınan IP adreslerini, DNS sorgularını ve VPN bağlantısı aktifken kullanılan servisleri, uygulamaları ve internet sitelerini kaydetmiyor. 

TunnelBear-Kayıt-Tutmama-11

Topladıkları bilgilere baktığımızda ise kullanıcı hesapları için e-posta adresi, ücretli hesapların yenilenme tarihleri tutuluyor. Ancak operasyonlar için tutulan bazı bilgiler de var. Bunlar uygulamanın kullanıldığı işletim sistemi versiyonu, TunnelBear uygulama versiyonu ve kullanılan bantgenişliği bilgiler kayıt ediliyor. 

DNS/IP Sızıntı Testi

VPN’in en önemli özelliği oluşturduğu bir tünel ile bağlantınızı koruması. Ancak zaman zaman bu tünelden sızıntılar meydana geldiğinde tüm güvenliğiniz ortadan kalkıyor. DNS sızıntısı olarak bilinen bu durumda internet servis sağlayıcıları ya da diğer üçüncü taraflar internet trafiğinizi dinleyebiliyor. 

Tunnelbear-DNS-Sızıntı-Testi-12

Uygulamada bir sunucuya bağlıyken yaptığımız DNS ve IP sızıntısı testinde bir problem olmadığını gördük. 

Şifreleme Yöntemi

VPN’in güvenlik özelliklerinin önemli bir etmeni de kullandığı şifreleme yöntemidir. İnternet sitesine baktığımızda servisin AES-256 bit şifreleme kullandığını görüyoruz. 

Servisin sunucu doğrulaması ise uygulamalara göre değişiklik gösteriyor. Windows ve iOS uygulaması 2048 bit şifreleme kullanırken macOS uygulaması 3072, Android uygulaması ise 4096 bit şifreleme kullanıyor. 

Kill Switch Özelliği Var mı?

Birçok VPN hizmetinde gördüğümüz önemli özelliklerden bir tanesi de Kill Switch. Bu özellik sunucu ile olan bağlantınız koptuğunda internet bağlantısını da engelleyerek internet bağlantınızın açığa çıkmasının önüne geçiyor. 

Burada VigilantBear olarak karşımıza çıkıyor. Bu özelliği kullanarak güvenliğinize bir katman daha ekleyebilirsiniz. Bu özellik varsayılan olarak kapalı şekilde geliyor. Kullanabilmek için TunnelBear uygulamasının ayarlarından aktif etmeniz gerekiyor.

Bağlantı Protokolü

VPN servisinin önemli noktalarından bir tanesi de bağlantı protokolü. Protokol VPN’in hem hızını hem güvenliğini yakından etkiliyor. TunnelBear’a baktığımızda OpenVPN ve IKEv2 protokollerini desteklediğini görüyoruz. 

Ancak protokoller de uygulamalara göre değişiklik gösteriyor. Windows ve iOS uygulamaları hem OpenVPN hem IKEv2 protokollerini desteklerken macOS ve Android uygulamaları sadece OpenVPN protokolüne sahip. 

TunnelBear ile Torrent Kullanımı

Torrent kullanımı ülkemizde çok popüler. P2P paylaşım imkanı sağlayan torrent telif hakları nedeniyle birçok ülkede devletler tarafından yakından takip ediliyor. Ülkemizde her ne kadar bu kadar sıkı bir şekilde takip edilmese de biz torrent indirirken mutlaka VPN kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Her servis P2P paylaşıma izin vermiyor. Diğer taraftan bazı servisler sadece sunucularının belirli bir kısmında P2P paylaşımlara destek veriyor. TunnelBear’ın sitesine baktığımızda sunucuların hepsinde P2P desteği bulunuyor. 

TunnelBear-Torrent-14

TunnelBear incelemesi için torrent denemesi yaptığımızda herhangi bir problem meydana gelmedi. Ancak bağlantı hızlarının çok düşük olmasından dolayı bizim tavsiyemiz 4900’den fazla sunucu P2P paylaşıma izin veren NordVPN’e göz atmanız.

TunnelBear ile Torrent Kullan >

TunnelBear ile Engelli Sitelere Girmek Mümkün mü?

Ülkemizde başta porno ve yabancı bahis siteleri olmak üzere birçok site erişime kapalı. Hatta Türkiye dünyada en çok site engellenen ülkelerin başında gelenlerden bir tanesi. Bu sitelere erişmek için IP adresi değiştirmek ya da DNS değiştirmek gibi çeşitli yöntemler mevcut. 

Ancak bu yöntemler kesin bir çözüm sunmadığı gibi herhangi bir güvenlik de sağlamıyor. Bu nedenle engelli sitelere erişim için VPN kullanmanız gerekiyor. 

TunnelBear ile yaptığımız testlerde Türkiye’den engelli sitelere erişim konusunda herhangi bir problem yaşamadık ve birbirinden farklı engellenmiş sitelere girdik. 

TunnelBear’ın Satın Alma Seçenekleri ve Ödeme Yöntemleri

TunnelBear sitesine baktığımızda servisin Free, Unlimited ve Teams olmak üzere 3 farklı seçenek sunduğunu görüyoruz. Ücretsiz seçenek aylık sadece 500 MB veri kullanımı ile sınırlı. Teams paketi ise şirketler için sunulan bir plan. Bizi ilgilendiren kısım ise Unlimited.

Unlimited seçenekte üç farklı ödeme planı yer alıyor:

TunnelBear-Planlar-15

1 yıllık ve 3 yıllık planı seçtiğinizde ödemelerin tamamını peşin olarak gerçekleştiriyorsunuz. Ayrıca 3 yıllık plana bir de servisin şifre yöneticisi uygulaması RememBear da dahil.

Ödeme Yöntemi

TunnelBear kullanıcılara ödeme yöntemi olarak sadece MasterCard, VISA, American Express ve bitcoin sunuyor. Ancak bir satın aldığımızda karşımıza direkt olarak kredi kartı ile ödeme seçeneği çıktı. Muhtemelen bitcoin ödeme yöntemi Türk kullanıcılar için bir seçenek değil. 

Güvenliğini ve gizliliğini ön planda tutanlar için bu önemli bir eksi. Ayrıca şunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz servis kredi kartı ile ödeme yaptığınızda soy isminizi ve kredi kartınızın son dört hanesini kaydediyor. Bizim bu noktada tavsiyemiz illa alacaksanız sanal kart kullanmanız. 

TunnelBear’ın Diğer Özellikleri

VPN servislerinin sunduklar şeyler genel olarak hız, güvenlik ve özgür internet. Onları genellikle birbirlerinden ayıran nokta ise sundukları ek özellikleri ve bu özelliklerin ne kadar işe yarar olduğu. 

GhostBear

TunnelBear ile gelen GhostBear özelliği VPN üzerinde ağır kısıtlamalar uygulayan Çin, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelerden sunuculara bağlanmanızı sağlıyor. Ancak bu özellik her zaman bağlantı sağlayacağınızın garantisini sunmuyor. 

Özellik Obfsproxy adı verilen bir teknolojiye sahip. Bu özellik trafiğinizin internet servis sağlayıcıları tarafından sıradan bir internet trafiği olarak algılanmasını sağlıyor ve bu sayede deep packet inspection ile bağlantınız anlaşılamıyor.

TunnelBear-GhostBear-16

TunnelBear incelemesi yaparken biz de bağlantı problemleri yaşadığımızda GhostBear özelliğini sık sık kullandık. Her zaman bağlanabildiğimizi söyleyemeyiz. Diğer taraftan bu özellik ile bağlantı sağladığımızda internet hızı da inanılmaz derece de düştü. Bu nedenle bizim için bu özellik ile bağlanmak yapacağınız son tercih olmalı. Ayrıca GhostBear uygulaması iOS sürümünde yer almıyor. 

SplitBear

SplitBear özelliği diğer programlarda gördüğümüz ayrık tünelleme özelliği. Bu özellik sayesinde hangi uygulamaların ve sitelerin VPN kullanacağını hangilerinin ise kullanmayacağını seçebiliyorsunuz. 

Özellikle internet bankacılığı gibi uygulamalar için son derece kullanışlı bir özellik diyebiliriz. Ancak bu özellik sadece uygulamanın Android versiyonunda bulunuyor. Eğer Windows, macOS ya da iOS kullanıcısıysanız SplitBear özelliğinden yararlanamıyorsunuz.

TunnelBear'ın Diğer Özelliklerini Keşfet >

Türkçe Dil Desteği Bulunuyor mu?

İncelememizde bundan ara ara bahsetmiştik ancak bir başlık altına toplamak istedik. Uygulamanın internet sitesi ve yardım sayfaları İngilizce. Ayrıca macOS ve Windows uygulaması da İngilizce kullanılabiliyor. 

Mobil uygulamalar ise Türkçe dil desteğine sahip. Ancak bazı kısımlarda İngilizce terimlerin çevrilmediğini görüyoruz. Yani tamamen Türkçe dil desteğine sahip diyemeyiz. 

Müşteri Hizmetleri

VPN uygulamaları bazı durumlarda bağlantı problemi ya da açılmama gibi problemlere neden olabiliyor. Özellikle Türkiye gibi VPN kullanımının kısıtlandığı ülkelerde bunlarla daha sık karşılaşılıyor. 

Servisin internet sitesinin sağ alt kısmında bir chat butonu yer alıyor ancak bu sizi yanıltmasın. Burada yazdıklarınıza bir bot cevap veriyor ve size sorununuza çözüm olabilecek yardım makalelerini öneriyor. 

TunnelBear-Destek-17

Sitedeki yardım makalelerine Help kısmından siz de ulaşabilirsiniz. Ancak bu makaleler İngilizce. Problemlerin çözümünde ise ekran görüntüleri mevcut değil. Bu nedenle çözüm bulmakta ya da bulduğunuzu uygulamakta sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

Servis ile bir de mail üzerinden iletişim bulunuyor. Buradan da probleminizi İngilizce aktarmanız lazım. Premium hesaba sahip olan kullanıcılar öncelikli olarak destek alıyor ve kısa sürede geriş dönüş sağlanıyor. 

TunnelBear Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

TunnelBear incelemesi yaparken tüm özelliklerine detaylı bir şekilde baktık. Burada ise sizlere genel özelliklerini aktarmak istiyoruz. 

Sunucu Sayısı

Öncelikle kullanıcılar için ne kadar çok sunucu demek o kadar çok bağlantı ve IP alternatifi demek. TunnelBear’a baktığımızda sunucu sayısı 1000 civarında. Bu da oldukça düşük bir sayı diyebiliriz. Sunucu sayısı ile ön plana çıkan NordVPN ise kullanıcılarına 5700’den fazla sunucu sağlıyor. 

Ülke Sayısı

Sunucuların sayısı önemli bir avantaj. Ancak bu sunucuların dağıldığı ülkeler avantajı bir kat daha arttırıyor. TunnelBear bu konuda da sınıfta kaldı diyebiliriz. Servis sadece 20’den fazla sunucusu bulunuyor. Bu konuda en iyi servislerden birisi olan ExpressVPN ise kullanıcılarına 90’dan fazla ülkeden bağlanma seçeneği sunuyor. 

TunnelBear-Ülke-18

Aynı Anda Bağlantı Sayısı

İnternete bağlanan cihaz sayısı arttığı gibi aynı zamanda da çeşitleniyor. Bu nedenle VPN kullanılabilen cihazların da çeşitlendiğini söylemek pek yanlış olmaz. Durum böyle olunca uygulamaların aynı anda kaç bağlantıya destek verdiği de önemli hale geliyor. 

TunnelBear premium kullanıcılarına aynı anda 5 farklı cihazdan bağlanma seçeneği sunuyor. Genel olarak VPN servislerinde bu sayının 5 olduğunu biliyoruz. Ancak Surfshark gibi 10 bağlantıya kadar seçenek sunan uygulamaların olduğunu biliyoruz. Hatta bazı VPN servisleri aynı anda bağlantı sayısına herhangi bir sınırlama getirmiyor. 

Diğer Kullanıcıların TunnelBear Hakkındaki Düşünceleri

TunnelBear incelemesinde servisin bize sunduğu tüm özellikleri derinlemesine inceledik ve değerlendirdik. Ancak diğer kullanıcıların fikirleri de hem bizler hem de sizler için önemli. Bu nedenle farklı platformlardaki kullanıcıların da servis hakkında neler düşündüğünü derledik. 

Trustpilot

Kullanıcı yorumu dendiğinde dünyada tartışmasız Trustpilot akla gelen ilk yer. Burada yer alan puan 3/5 yani ortalama. Yapılan 46 yorumda 1 yıldızlı yorumların ağırlıkta olduğunu görüyoruz. 5 yıldızlı yorumlar ise ikinci sırada yer alıyor. 

TunnelBear-Trustpilot-19

Google Play Store

Google Play Store’a baktığımızda TunnelBear Android uygulamasının 10.000.000’dan fazla indirildiğini görüyoruz. Servisin bu kadar çok indirilmesinin nedeni ücretsiz seçeneği sahip olması olabilir. Bu nedenle yorumların sayısı da bir hayli fazla diyebiliriz. 

200.000’den fazla yorumun bulunduğu platformda uygulamanın ortalama puanı 4.5/5. Android kullanıcıları servisten memnun gözüküyor. 5 yıldızlı yorumların sayısı ise diğerlerine göre çok daha fazla. 

TunnelBear-Google-Play-Store-20

iPhone App Store

TunnelBear-iOS-Yorum-ekrani21TunnelBear iPhone uygulaması sayfasına baktığımızda çok fazla yorum olmadığını söylemek yanlış olmaz. Uygulama platformda sadece 357 kez değerlendirilmiş. Bu değerlendirmelere göre uygulamanın ortalama puanı 3.5/5. 

App Store yorumlarında 5 yıldızlı ve 1 yıldızlı yorumların birbirlerine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 5 yıldızlı yorumlar yine de ağırlıkta. iPhone da VPN uygulamasını kullanabilmek için uygulamayı ilk açtığınızda VPN konfigürasyonu ekleme iznini vermeniz gerekiyor.

TunnelBear İnceleme Sonucu: İşinize Yarayacak VPN mi?

TunnelBear incelemesi yaparken servisin denemedik özelliğini bırakmadık. Gerçekten avantaj yarattığı ve rakiplerinden geride kaldığı noktaları tek tek değerlendirdik. Şimdi geldi durumu özetlemeye. 

İlk başta dediğimiz gibi Türkiye’deki internet özgürlüğü protestoları sırasında Türk kullanıcılara verdiği destekten ötürü TunnelBear sevilen VPN servisleri arasında yer alıyor. Ayrıca güçlü şifreleme kullanması ve DNS sızıntısı meydana getirmemesi de önemli bir artı. 

Diğer taraftan eksi yönleri de bulunmuyor değil. Öncelikli olarak Türkiye’de sunucuları bulunmuyor. Zaten sunucu sayısı ve bunların dağılımları da oldukça kısıtlı. Ayrıca ülkemizden kullanabilmek için GhostBear özelliğini aktif etmek gerekiyor ve bu sefer de bağlantı hızı çok düşüyor. 

Özetle servisin artı yönleri yok değil ancak henüz çok fazla eksiği var diyebiliriz. Üstelik Kanada merkezli bir servis olması nedeniyle de kullanıcılar da daha baştan bir kuşku uyandırabilir. Bizim tavsiyemiz eğer Türkiye’den kullanabileceğiniz bir VPN servisi arıyorsanız o zaman kesinlikle ExpressVPN gibi diğer alternatifleri tercih etmeniz yönünde.

 

TunnelBear

4

Değerlendirme

4.0/10

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply