Betternet 2020 İncelemesi: İhtiyaçlarınızı Karşılıyor mu?

Betternet, ücretsiz VPN servisleri arasında en ünlülerden bir tanesi. Hotspot Shield gibi AnchorFree tarafından geliştirilen uygulama diğer ücretsiz servislerden farklı olduğunu belirten hizmet için bu durumun ne kadar geçerli olduğuna bakacağız.

Betternet ücretsiz VPN hizmeti olmasına rağmen kullanıcı bilgilerine son derece önem verdiğini belirtiyor. Hazırladığımız Betternet incelemesinde bu bilgilerin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğuna derinlemesine bakacağız.

Betternet Nedir?

Betternet tıpkı Hotspot Shield gibi AnchorFree tarafından geliştirilen ve daha sonra Pango’ya geçen bir uygulama. Bu da aynı zamanda servisin Amerika merkezli olduğunu gösteriyor. Five Eyes üyesi ülkeler arasında Amerika’nın da bulunduğunu ve ülkenin kullanıcı bilgileri konusunda güvensiz olduğunu kanıtladığını biliyoruz. 

Bu durum bir de ücretsiz servis ile birleştiğinde ise durum kötü gibi gözüküyor. Ancak bakalım Betternet için bu durum nasıl?

ARTILAR:

  • Güçlü Şifreleme Yöntemi
  • Uzun Vadeli Planın Ucuz Olması

EKSİLER:

  • Kullanıcı Bilgilerinin Satılması
  • Yayın Servisleri İçin Yetersiz
  • Bağlantı Hızları Çok Düşük
  • Az Sayıda Ülke ve Sunucu Desteği
  • Amerika Merkezli Olması
  • Kill Switch Özelliğinin Bulunmaması
  • Yetersiz Müşteri Hizmetleri



Hangi Cihazlarda Kullanabilirim? Kullanımı Kolay mı?

Servisin internet sitesine baktığımızda servisin bilgisayarlar için Windows ve macOS platformlarında desteklendiğini görüyoruz. Mobil platformda ise iOS ve Android uygulamaları mevcut. 

Betternet-indirme-1

Tarayıcı kısmında ise sadece Chrome’a eklentisi bulunuyor. Ancak bu eklenti Chromium tabanlı Microsoft Edge ya da Vivaldi gibi Chromium tabanlı tarayıcılarda da kullanılabiliyor. Diğer taraftan Firefox gibi popüler bir tarayıcıya ise eklentisi bulunmuyor. 

Diğer servislerde gördüğümüz AppleTV, akıllı TV, oyun konsolları ya da modemler için herhangi bir destek bulunmuyor. 

Bilgisayarlar (Mac ve Windows)

Betternet internet sitesinden servisin Windows ve macOS sürümlerini indirebiliyorsunuz. Ayrıca macOS versiyonu macOS App Store üzerinden de indirilebiliyor. Biz Betternet incelemesi için Windows uygulamasına bir göz atacağız. 

Uygulamanın kurulumu son derece kısa sürüyor. Kurulum bittikten sonra ise karşımıza oldukça basit bir ekran geliyor. Uygulamayı kullanmak içi herhangi bir şekilde hesap oluşturmak gerekmiyor. 

Betternet-Windows-2

Uygulama ekranında “Connect” butonu ve sunucu listesi bulunuyor. Sunucu listesinden istediğiniz sunucuyu seçip “Connect” butonuna tıkladıktan sonra bağlantıyı gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Uygulamada Türkçe dil desteği bulunmuyor. Ancak çok fazla bir seçenek sunmadığı için kullanımı zorlaştırdığını söylemek pek mümkün değil. Diğer taraftan kullanmaya başladıktan sonra reklamları görmeye hazır olun. Çünkü ücretsiz VPN programları genellikle size reklam göstererek ya da bilgilerinizi satarak para kazanıyor. 

Akıllı Telefonlar (Android ve iOS)

İncelememizin başında servisin Android ve iOS platformları için uygulamaları olduğunu söylemiştik. Biz inceleme için Betternet Android uygulamasını kullanacağız. 

Uygulamayı Play Store’dan indirdikten sonra karşınıza 7 günlük deneme sürümünü gösteren bir ekran geliyor. Buna tıklamak yerine yukarıda yer alan küçük “x” simgesine dokunarak ücretsiz kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Bağlanma ekranı karşımıza geldiğinde masaüstü uygulamasına benzer bir ekran geliyor. Bağlantı butonun altında yer alan “Select Location” bölümünden bağlanmak istediğiniz sunucuyu seçmeniz gerekiyor. 

Betternet-Android-3

Daha sonra “Connect” butonuna tıklayarak sunucu bağlantınızı sağlayabilirsiniz. Ancak bağlanmadan önce uygulama Ayarlar bölümünden Veri Kullanımı aktif etmenizi istiyor. Uygulamayı kullanmak için buna izin vermeniz gerekiyor. Betternet bu veriyi reklam amacıyla kullanıyor ki bu önemli bir problem. 

Diğer Cihazlar

Bilgisayar ve mobil cihazlar dışında Betternet bir de Chrome eklentisine sahip. Ancak bu eklenti tam anlamıyla bir VPN değil. Daha çok bir proxy görevi görüyor ve gizlilik ya da güvenlik sağlamıyor. Bu konuda Betternet yetersiz diyebiliriz. 

Betternet Ne Kadar Hızlı? Sizin İçin Test Ettik

VPN kullanımı ile beraber hızda mecburen bir düşüş meydana geliyor. Ancak bu düşüş her ne kadar normal olsa da çok fazla düşüş meydana gelmemeli. Özellikle ücretli servislerde bu düşüş kabul edilemez. Ancak ücretsiz VPN’lerin bu konuda çok ünlü olmadığını biliyoruz. 

Biz hız testimizi 50 Mbps fiber optik bağlantı ile gerçekleştirdik. Doğru bir sonuç elde edebilmek için testimizi üç defa yaptık ve aralarından en yüksek olan sonuçları seçtik. 

Betternet-hiz-testi-4

Hollanda sunucularına bağlandığımızda hızda büyük kayıplar meydana geldiğini gördük:

Betternet-hiz-testi-hollanda-5

Almanya sunucularına bağlantı yaptıktan sonra ise elde ettiğimiz hız değerleri de çok düşük: 

Betternet-hiz-testi-İrlanda-6

Amerika sunucularında elde ettiğimiz hızlar neden ücretsiz VPN servislerini tavsiye etmediğimizi görüyorsunuz. 

Betternet-hiz-testi-Amerika-7

Betternet hız konusunda oldukça başarısız. ExpressVPN gibi alternatiflere baktığımızda aslında kaybın ne kadar fazla olduğunu görüyoruz. 

Betternet Yayın İzlemek İçin Ne Kadar İyi? Bölge Engelli Sitelere Erişebilir miyim?

Yayın servisleri her geçen gün daha popüler hale geliyor. Netflix, Hulu, Disney+, AppleTV+ bu servislerin en popülerleri arasında yer alıyor. Ancak bu servislerin içerisinden AppleTV+ ya da Disney+ gibi servisler sadece belirli sayıda ülkeye hizmet veriyor ve bu ülkeler arasında Türkiye yok. Hulu ise sadece Amerika’dan kullanılabiliyor.

Netflix

Netflix ise her ne kadar birçok ülkede hizmet verse de her ülkeye aynı içerikleri sunmuyor. Örneğin Netflix Amerika platformunda 6000 civarında içerik yer alırken Türkiye’de bu sayı 3000 civarında kalıyor. 

Diğer ülkelerin içeriklerine erişebilmek için o ülkenin IP adresine sahip olmak gerekiyor. Bunu yapmanın en güvenli yolu ise VPN kullanmak. Ancak her uygulama yayın servislerinin güvenlik önlemlerini geçemiyor. Netflix için diğer VPN servislerini tercih etmeniz gerekiyor.

betternet-netflix-20

Betternet de Netflix’in güvenlik önlemlerini aşamayan servislerden bir tanesi. Üstelik ücretsiz olarak öne çıkan bir servis olduğu için buna şaşırdığımızı söyleyemeyiz. Ancak ücretli versiyonu kullandığınızda da karşınıza Netflix hata kodu M7111 – 5059 proxy hatası çıkıyor. 

Türkiye’deki Yayın Platformları

Ülkemizde de beIN Connect ve puhutv gibi popüler yayın servisleri bulunuyor. Ancak bu yayın servislerini kullanabilmek için Türkiye’den bir IP adresine sahip olmak gerekiyor. Yurtdışında yaşayanlar için Türkiye’de yayınlanan maçları ya da dizileri izlemek için bu platformlar son derece önemli. 

betternet-puhu-tv

Ancak Betternet ner ne kadar Türkiye’de sunucuya sahip olsa da bu servisler de VPN kullandığınızı fark ediyor ve içeriklere erişmeyi imkansız hale getiriyor. Eğer yayın servislerini sorunsuz bir şekilde erişmek istiyorsanız bizim tavsiyemiz ExpressVPN’e bir göz atmanız. 

Betternet Ne Kadar Güvenli? Gizliliğimi Garanti Ediyor mu?

VPN kullanımının birincil önceli güvenlik ve gizlilik sağlamak. Ancak servislere baktığımızda hepsi bunun mükemmel bir şekilde yerine getirdiğini söylese de gerçekte baktığımızda durum böyle değil. 

DNS/IP Sızıntısı Testi

Bir servis ne kadar güvenli olursa olsun DNS ya da IP sızıntısı tüm güvenliğini tehlikeye atabilir. Gerçi Betternet kullanmanız durumunda en son düşünmeniz gereken problemlerden birisi DNS ya da IP sızıntısı olabilir. Ancak biz yine de sizin için bir sızıntı testi yapmak istedik. 

betternet-dns-sizintisi

Testi yaptığımızda servisin herhangi bir sızıntıya neden olmadığını gördük. En azından endişelenecek bir problem azaldı diyebiliriz. 

Kill Switch Özelliği Var mı?

Kill Switch özelliği neredeyse artık her VPN’de gördüğümüz bir özellik. VPN bağlantısı ile internet trafiğiniz şifrelenir ve üçüncü taraflar tarafından izlenemez. Ancak bu bağlantı koptuğunda eğer Kill Switch özelliği yoksa internet bağlantınız devam ediyor ve trafiğiniz şifresiz halde kalıyor. 

Ancak Kill Switch özelliği aktif edildiğinde VPN sunucusu ile olan bağlantınız koptuğunda internet bağlantınız da kesiliyor. Bu sayede şifresiz bir şekilde internete bağlanmaya devam etmiyorsunuz. 

Kill Switch özelliği Betternet’in hem ücretsiz hem de ücretli versiyonunda mevcut değil. 

Betternet Kayıt Tutuyor mu?

Bir VPN’i güvenli yapan şeyler sadece protokol desteği ve şifreleme yöntemleri değil aynı zamanda kayıt tutup tutmadığı. Bu konuda ücretsiz VPN servislerinin ne kadar kötü olduğunu biliyoruz. Her ne kadar Betternet artık premium seçenek sunan bir VPN hizmeti olsa da yakın geçmişe kadar ücretsiz bir servisti. 

Betternet’in gizlilik politikasına baktığımızda sayfa bizi Pango’nun gizlilik politikası sayfasına yönlendiriyor. Burada gördüğümüz şeyler ise pek hoş şeyler değil. Firma pazarlama ve reklam nedeniyle servislerinde üçüncü taraf işletmelerin bazı izleme teknolojilerinin yer aldığını açık bir şekilde belirtiyor. 

İnternet sitesinde aynı zamanda uygulamaların ücretsiz versiyonlarını kullanan kullanıcıların verilerini üçüncü taraflara satıldığı belirtiliyor. Firmanın Amerika merkezli olması da durumu daha kötü hale getiriyor. Biz bu nedenle hiçbir ücretsiz VPN’i tercih etmenizi tavsiye etmiyoruz. 

Tavsiyemiz güvenlik ve gizliliğinize önem verseniz de vermeseniz de Betternet gibi bir servisten uzak durmanız ve Surfshark gibi deniz aşırı ülkelerde hizmet veren servisleri tercih etmeniz. 

Betternet Torrent Konusunda Başarılı mı?

Torrent indirme ülkemizde son derece yaygın. Üstelik P2P bağlantıları Avrupa ya da Amerika’da olduğu gibi ciddi bir şekilde takip edilmiyor. Ancak biz yine de torrent indirirken VPN kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Çünkü torrent indirirken sizinle aynı torrent dosyasını indiren ya da yükleyen kişilere IP adresiniz gösteriliyor. Bu bilgi paylaşımının önüne geçmek için VPN ile IP adresinizi değiştirmeniz gerekiyor. 

Betternet-Torrent-12-ekran

Servise baktığımızda ücretli paket ile torrent indirme işlemi yapabiliyorsunuz. Ancak bir önceki bölümde dediğimiz gibi güvenlik ve gizlilik politikası son derece kötü olduğu için biz kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine askeri düzeyde şifreleme yapan ve katı kayıt tutmama politikasına sahip olan ExpressVPN’i tercih edebilirsiniz. 

Betternet ile İnternet Sansürünü Aşabilir miyim?

Türkiye, dünyada en çok sitenin erişime engellendiği ülkelerden bir tanesi. Her ne kadar VPN ya da internet kullanımı Çin, Rusya, Suudi Arabistan ya da İran gibi ülkelerde olduğu kadar kısıtlı olmasa da internet sansürü önemli bir problem. 

Engelli sitelere erişim sağlamak için DNS değiştirmek ya da IP değiştirmek gibi alternatif yöntemler mevcut. Ancak bu yöntemler hem engelli sitelere erişmeyi garanti etmiyor. Ayrıca internet trafiğinizi şifrelemiyor. Bu nedenle bizim tavsiyemiz VPN kullanmanız. 

Betternet’e baktığımızda engelli sitelere erişim konusunda herhangi bir problem yaşamadık. Ancak Çin’in güvenlik duvarını aşmak bu VPN’in boyunu aşan işlerden bir tanesi. Bunu yapabilen çok az sayıda VPN servisi bulunuyor ancak Betternet bunlardan bir tanesi değil. 

Betternet’i Nasıl Satın Alırım? Fiyatlar ve Ödeme Yöntemleri

İncelememiz sürecinde ara ara söylediğimiz gibi Betternet sadece ücretsiz plana sahip bir VPN servisiydi. Ancak bir süredir ücretli seçenekler de sunuyor. Ücretli hizmetlerin gelmesi ile beraber ücretsiz plan önemli kısıtlamalara sahip oldu. 

Biz ücretsiz VPN servislerini kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu servislerin sunduğu güvenlik ve gizlilik politikalarının çok kötü olduğunu biliyoruz. 

Betternet’e baktığımızda servisin fiyatlarının platformlara göre değişiklik gösterdiğini görüyoruz.

Uygulamanın internet sitesinde ücretsiz planın yanı sıra aylık, 6 aylık ve 1 yıllık olmak üzere 3 farklı plan yer alıyor. Bu planlara göre ücretler;

  • Aylık: 11.99$
  • 6 Aylık: Ayda 3.99$
  • 12 Aylık: Ayda 2.99$

Betternet-planlar-13

Ancak sitenin yardım sayfalarında mobil uygulamalar üzerinden yapılan alışverişlerde fiyatların değişiklik gösterdiğini gördük. Android ve iOS cihazlarda abonelik ücretleri;

  • Aylık: 11.99$
  • 6 Aylık: Ayda 7.99$
  • 12 Aylık: Ayda 5,99$

Ödeme Yöntemleri

Sunulan ödeme yöntemlerine baktığımızda tek seçenek kredi ya da banka kartı. Bitcoin gibi güvenli bir ödeme seçeneği bulunmuyor. Uygulamada tek güvenlik eksiğinin bitcoin olduğunu söylemek bizce zor. Servis memnun kalmayan kullanıcılarına 45 güne kadar para iadesi seçeneği sunuyor. 

Betternet’in Özel Fonksiyonları

VPN servisleri dışarıdan bakıldığında birbirine çok benziyor gibi gözükebilir. Ancak bir adım yaklaştığınızda aslında birbirlerinden ne kadar farklı olduklarını görebiliyorsunuz. 

Bunlardan bir tanesi kullanıcılarına sunulan farklı özellikler. Biz de incelemelerimizde bu konuda çok dikkatli davranıyoruz. 

Ayrık Tünelleme

Betternet-Exclude-Domains-14Karşımıza farklı isimlerle de çıkan ayrık tünelleme özelliği. VPN servislerinin önemli özelliklerinden bir tanesi. Bu özellik sayesinde VPN bağlantısı kullanacak yada kullanmayacak uygulamaları seçebiliyorsunuz. 

Ayrık tünelleme ile örneğin oyunların ya da yayın servislerinin VPN bağlantısı kullanmasını sağlarken bankacılık uygulamalarının VPN bağlantısı dışında kalmasını sağlayabilirsiniz. 

Betternet de tam olarak ayrık tünelleme diyemeyeceğimiz ancak buna yakın bir özellik var diyebiliriz. Uygulamada kullanıcılara “Exclude domains” seçeneği sunuluyor. Buradan listeye ekleyeceğiniz internet sitelerini VPN bağlantısı dışında tutabiliyorsunuz. 

Servisin kullanıcılara sunduğu tek ek özellik “Exclude domains” özelliği. 

Müşteri Hizmetleri

VPN kullanımında bazı problemler yaşayabilmeniz son derece normal. Bunlardan en sık yaşayabileceklerinizden bazıları hız ve bağlanma problemleri. Bu gibi problemleri çözemediğinizde servisin size sunduğu destek son derece önemli. 

Burada diğer önemli VPN servislerinde gördüğümüz 7/24 canlı iletişim desteği bulunmuyor. Problemlerinizi site üzerinden destek talebi oluşturarak mail üzerinden iletişime geçebiliyorsunuz. 

Betternet-Destek-15

Sitede bir de yardım makaleleri yer alıyor. Ancak bunların sayısı çok az ve problem çözümlerine pek yönelik değil. Üstelik dil de İngilizce. Bizim diyeceğimiz servisi kullanırken bir problem yaşadığınızda yalnız başınasınız. 

Betternet Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Her Şey

Bu kısımda Betternet incelemesi yaparken ara ara değindiğimiz ancak sizin için önemli olduğunu düşündüğümüz özellikleri bir araya getirdik. 

Sunucu Sayısı

Servisin internet sitesinin her yerine baktığımızda bize kaç adet sunucuya sahip olduklarını belirten bir bilgiye rastlamadık. Bu da bizde bahsedecek çok sayıda sunucuları olmadığı izlenimini yarattı. 

Diğer taraftan NordVPN gibi geniş sunucu ağı ile öne çıkan 5800’den fazla sunucuya sahip olduğu açıkça internet sitesinde yer alıyor. Yani saklayacakları bir şey olmadığını söyleyebiliriz.

Ülke Sayısı

Müşteri hizmetlerinden aldığımız bilgilere göre Premium sunucuları sadece 6 ülkede yer alıyor. Listede görebileceğiniz diğer ülkeler ise sanal lokasyon. Alabileceğiniz IP adresi sayısı oldukça düşük ve bu konuda servis için kullanışsız diyebiliriz. 

Betternet-sunucu-sayisi-16

Bağlantı Sayısı

Aynı anda bağlantı sayısı bize göre önemli bir özellik. Çünkü günümüzde artık hemen hemen bütün elektronik cihazlar internete bağlanıyor. Ancak uygulamalara baktığımızda zaten çok fazla platformda desteklemediğini düşünürsek seçenekleriniz sınırlı diyebiliriz. 

Servis aynı anda 6 bağlantıya kadar izin veriyor. Genelde bu sayıların 5 ile 10 arasında değişiklik gösterdiğini biliyoruz. Ancak Surfshark gibi bazı servisler de aynı anda bağlantıya herhangi bir sınır getirmiyor. 

Diğer Kullanıcılar Betternet Hakkında Ne Düşünüyor?

Biz her ne kadar incelediğimiz servislerin tüm özelliklerine detaylı bir şekilde baksak da sizin için bu servisi kullanan diğer kullanıcıların da yorumu önemli olabilir. Bu nedenle biz de önemli olduğunu düşündüğümüz platformlardaki yorumları Betternet incelemesi için bir araya getirdik. 

Trustpilot

Kullanıcı yorumları olarak Trustpilot son derece önemli ve dünyaca bilinen bir platform. Trustpilot’ta Betternet yorumlarına baktığımızda sadece 10 adet yorum yer aldığını görüyoruz. Bu 10 yorum sonucunda değerlendirme puanı 3.5/5. Yani ortalama diyebiliriz. Bir kullanıcının yorumuna baktığımızda Betternet’in gizlilik politikasından rahatsızlığını açık bir şekilde dile getirdiğini biliyoruz.

Betternet-Trustpilot-yorum

Google Play Store

Google Play Store’a baktığımızda Betternet Android uygulaması 50.000.000 fazla indirilmeye sahip. Android 5.0 ve üzeri sürüme sahip cihazlarda çalışan uygulama hakkında ise 1.000.000’dan fazla yorum var. Play Store’da da benzer bir şekilde kullanıcılar kullanım verilerinin reklam için üçüncü taraflara satılmasından dolayı şikayetçi. 

Betternet-Google-Play-Store Yorum

Bunun muhtemel sebeplerinden bir tanesi birçok kullanıcının servisin gizlilik ve güvenlik politikasını okumamış olması diye düşünüyoruz. Yorumların ortalaması 4.2/5. Gördüğümüz kadarıyla 5 yıldızlı yorumlar ağırlıkta. Bunu gördüğümüzde kullanıcıların bilgilerinin satıldığı bilgisine sahip olsa bu durum aynı olur muydu diye düşünmeden edemedik. 

iOS App Store

Google Play Store’dakine benzer bir durum karşımıza iOS App Store’da da çıkıyor. App Store her ne kadar uygulamaların yaklaşık olarak kaç defa indirildiğini göstermese de uygulamaya gelen yorum sayılarından bir çıkarım yapmak mümkün. 

Her ne kadar bu sefer ele aldığımız yorum İngilizce olsa da kullanıcının şikayetçi olduğu durum pek farklı değil. Buradaki en önemli noktaAvustralya federal hükümeti kurumlarından birisi olan CSIRO tarafından yapılan araştırmaya göre Betternet ücretsiz VPN servisleri arasında en fazla bilgi toplayan VPN servisi olduğu.

Betternet-iOS-App-Store-Yorum

Betternet iPhone uygulaması için iOS App Store’da 160.000’den fazla yorum bulunuyor. Bu yorumların ortalamasına baktığımızda 4.5/5 ve 5 yıldızlı yorumlar ağırlıkta. Ancak tek yıldızlı yorumlara bir göz attığımızda kullanıcıların gizlilik ve güvenlikten çok şikayetçi olduğunu görüyoruz. 

Değerlendirme Sonucu: Betternet Almalı mısınız?

Betternet incelemesi sürecinde bizim de servise karşı ilk başta şüphelerimiz vardı. İnceleme esnasında gördük ki bu şüphelerimiz boşa çıkmadı. 

Olumlu olarak söyleyebileceğimiz yanlarından en önemlisi Türkiye’de sunucusunun bulunması. Bir de kullanıcılara iade seçeneği sunması ancak birçok kullanıcı iade için attıkları maillere bir geri dönüş yapılmadığı yönünde değerlendirmelerde bulunuyor. 

Olumsuz yönleri olarak ise birçok yön sayabiliriz. Ancak bizim için en büyüğü kullanıcı bilgilerinin satılması. Dijital güvenliğin ne kadar önemli olduğunu her zaman dile getiriyoruz. Ücretli üyelik kullansanız bile bunun aksini garanti eden bir şey yok. Ayrıca Netflix Amerika içeriklerine de erişim sağlayamıyorsunuz.

Betternet’i Türkçe’ye “daha iyi internet” olarak çevirmek mümkün. Ancak Betternet’ten uzak durarak daha iyi bir internet deneyimi elde edebilirsiniz. Kısacası eksiksiz bir VPN deneyimi yaşamak ve verdiğiniz paranın karşılığını almak için bizim tavsiyemiz ExpressVPN ya da NordVPN gibi hizmetleri tercih etmeniz.

Betternet

3

Değerlendirme

3.0/10

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply