2012 yılında kurulan hide.me hemen hemen diğer bütün VPN sağlayıcıları gibi kullanıcılara önemli avantajlar sunduğunu belirtiyor. Biz de hide.me’yi tarafsız bir şekilde inceleyerek size sunuyoruz. Servisin internet sitesine baktığımızda kullanıcılara kolay bir kullanım, güvenlik, gizlilik, kayıt tutmama gibi bir VPN de istenen özellikler ön plana çıkıyor. Bakalım hide.me vadettiklerinin ne kadarını bizlere sunuyor.
Hide.Me VPN Nedir?
İnternet güvenliği sağlamak ve her internet kullanıcısına özgürlük sunmak amacıyla 2012 yılında kurulan firma Malezya’nın Labuan şehrinde yer alıyor. Şirket lokasyonu ise şirketin kullanıcılar ile ilgili kayıt tutup tutmadığı noktasında önemli. Malezya’da veri tutmaya yönelik bir kanun olmadığı için firma herhangi bir şekilde kullanıcıların verilerini kaydetmediğini belirtiyor.
Servisin internet sitesine baktığımızda ilk dikkatimizi çeken şey dil seçenekleri arasında Türkçe seçeneğinin bulunuyor olması. Dünyanın en çok VPN kullanılan üçüncü ülkesinin Türkiye olduğunu göz önünde bulundurursak böylesi bir hedef kitleye dil desteğinin olması mantıklı. Aynı zamanda macOS uygulamasını indirdiğimizde uygulamanın Türkçe dil desteğinin olduğunu görüyoruz. Gelin isterseniz hangi platformlarda uygulamaların olduğuna bakalım
- Geniş çaplı protokol desteği
- P2P paylaşım sağlayan sunucular
- AES-256 şifreleme
- Ayrık Tünelleme
- Sansürlü sitelere erişim
- Türkiye’de sunucuların bulunması
- Netflix gibi yayın servislerinde kullanılamaması
- Türkçe dil seçeceğinin yetersiz olması
- Ücretsiz seçeceğin çok kısıtlı olması
Hangi Cihazlarda Kullanabilirim?
Hide.me incelemesi için internet sitesine baktığımızda bilgisayarlar için Windows ve macOS işletim sistemlerine uygulamalarının olduğunu görüyoruz. Ancak Linux tabanlı işletim sistemleri için herhangi bir uygulama bulunmuyor. Linux bilgisayarlardan hide.me kullanmak için biraz teknik bilgiye sahip olmak ve komut satırı üzerinde çalışmak gerekiyor.
Mobil cihazlarda ise iOS, Android ve Windows Phone seçenekleri mevcut. iOS, Android ve Windows Phone için market linkleri internet sitesinde bulunuyor. Bunlara ek olarak bir de Android için market dışında indirme yapmak isteyenler için hide.me APK indirme dosyası yer alıyor. Servisin bunların dışında Chrome ve Firefox tarayıcı eklentileri de bulunuyor.
Bilgisayarlar (Mac, Windows ve Linux)
Uygulamayı yüklemek istediğimizde ilk dikkatimizi çeken şey daha önce incelemiş olduğumuz ExpressVPN, NordVPN ya da Surfshark hizmetlerinin aksine macOS mağazasında uygulamanın bulunmaması. Kullanıcıların uygulamayı bilgisayarlarına yükleyebilmeleri için internet sitesine girmeleri ve buradan indirmeleri gerekiyor.
Uygulamayı açtığımızda iki seçenek çıkıyor. Bunlar ücretsiz kullanım ve mevcut bir hesaba giriş yapma seçeneği.
Hide.me’yi şimdiye kadar incelediğimiz rakiplerinden ilk farkı burada karşımıza çıkıyor. Bu fark ücretsiz kullanım. Her ne kadar hide.me ücretsiz bir hizmet sunsa da bu ücretli kullanıma göre son derece kısıtlı ancak bu özelliklere incelememizin ilerleyen noktalarında geleceğiz.
Ücretli kullanım sağlayacak olan kullanıcıların öncelikle internet sitesi üzerinden üye olması gerekiyor çünkü uygulama üzerinde üye olabileceğimiz bir yer almıyor. Ancak ücretsiz kullanım sağlayacak olan kullanıcılar direkt olarak “Ücretsiz Denemeyi Başlat” seçeneğine tıklayarak kullanmaya başlayabiliyor. Ücretli kullanıcılar ise hesaplarına kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptıktan sonra son derece düz ve temiz biz arayüz ile karşılaşıyor.
Ana sayfada karşımıza çıkan durum Türkçe ve İngilizce karışık bir arayüz. Uygulamanın sağ alt kısmında mevcut IP adresinizin bilgisi yer alıyor ve burada bulunan “Details” butonuna tıkladığınızda bağlantınızın detayları karşınıza geliyor.
Sağ alt kısımda yer alan sunucu bilgisi ise varsayılan olarak en iyi konuma ayarlanmış durumda. Ancak yan kısımda yer alan “Değişiklik” butonuna tıkladığınızda sunucuların yer aldığı ülkelerin listesini burada görebiliyorsunuz. Sağ üst kısımda bildirim merkezi bulunuyor ancak buraya gelen bildirimler İngilizce. Sol üstte ise VPN ayarlarının yer aldığı ayarlar simgesi yer alıyor. Ekranın merkezinde yer alan “VPN’yi etkinleştir” butonuna tıkladığınızda ise bağlantınız aktif hale geliyor.
Akıllı Telefonlar (Android ve iOS)
Hide.me iOS ve Android uygulamalarının yanı sıra hala daha Windows Phone’a da desteğini sürdürmeye devam ediyor. Uygulamanın Google Play üzerinde indirilme sayısı 1 milyonun üzerinde. App Store da ise 20 milyondan fazla kullanıcıya sahip oldukları bilgisi mevcut.
Biz tıpkı Surfshark VPN incelemesinde olduğu gibi hide.me incelemesi için de iOS platformunu tercih ettik. Uygulamayı iOS cihazımıza indirdikten sonra açılış ekranında bilgisayar versiyonuna benzer bir arayüz bizi karşılıyor.
Masaüstü versiyonunda olduğu gibi ücretsiz kullanıcılar direkt olarak uygulamayı kullanabilirken ücretli kullanıcıların giriş yapması gerekiyor.
Maalesef üye olma seçeceği burada da yok. Yani kullanıcıların internet sitesine girip üye olması gerekiyor.
Mobil uygulama da oldukça sadece bir arayüze sahip. Ekranda sadece VPN, Konum ve Ayarlar kısmı bulunuyor. Her ne kadar masaüstü versiyonunda Türkçe dil desteği biraz sıkıntılı olsa mobil uygulamada böyle bir durum söz konusu değil. Uygulamanın “Konum” bölümünde ise sunucuların listesi yer alıyor.
Kullanıcılar favori sunucularını yan tarafta yer alan yıldız simgesine dokunarak favori listesine ekleyebiliyor. Ayarlar bölümüne baktığımızda ise burada Protokol, Dil, Bağlantı, Kill Switch ve Otomatik Bağlan gibi ayarların olduğunu görüyoruz.
Hide.me İncelemesi: Hızlı mı? Sizin İçin Test Ettik
VPN denildiğinde akla gelen ilk şey internet hızı. Birçok kullanıcı doğal olarak kendini güvende hissederken aynı zamanda internet ulaşımında deneyim kaybı yaşamak istemiyor. Ayrıca Netflix ya da YouTube gibi yüksek kaliteli yayın hizmeti sunan platformlarda internet hızının önemi bir kat daha artıyor.
Daha önceki incelemelerimizde olduğu gibi hide.me incelemesi yaparken hız testlerimizi sabah, öğle ve akşam saatlerinde yaparak bunların ortalamalarını aldık. Testlerimizi Surfshark VPN incelemesinde yaptığımız gibi 25 Mbps fiber optik bağlantı üzerinden speedtest.net üzerinden gerçekleştirdik.
VPN bağlantısını gerçekleştirmeden önce yaptığımız hız testimizin ortalaması bu şekilde çıktı.
Uygulamanın Hollanda’da ücretli ve ücretsiz kullanıcılar için iki farklı sunucu seçeceği bulunuyor. Hide.me VPN inceleme testlerini yaparken biz ücretli kullanıcıların bağlanabildiği sunucuyu test ettik. Testimiz sonrasında ortaya çıkan hız kaybı beklediğimizden biraz fazla oldu.
İngiltere sunucularına bağlanarak yaptığımız testte ise düşündüğümüz gibi yine hız kaybı meydana geldi. Ancak ping sonuçları beklediğimizden daha fazlaydı.
Amerika sunucuları üzerinden yaptığımız test sonuçlarında da durum beklediğimizden farklı olmadı. hide.me incelemesi için yaptığımız testlerde indirme hızlarının genel olarak iyi olması bizi sevindirdi.
Hide.me Yayın İzlemek İçin Ne Kadar İyi? Bölge Engelli Sitelere Ulaşabilir miyim?
Her geçen gün yayın servislerine bir yenisi daha ekleniyor. Netflix, Hulu, BBC iPlayer, Disney+ ya da Apple TV+ gibi yayınlar özel içerikleri ile kullanıcıları kararsız bırakıyor. Bu servislerin önemli bir kısmı henüz ülkemize açılmadı. Netflix gibi ülkemizde hizmet veren servislerin bazı içerikleri ise lisans haklarından dolayı bölge kısıtlamalarına sahip.
Bu durumu aşmak için öncelikle VPN hizmetlerinin çok sayıda sunucusunun olması gerekir. Bunun yanı sıra sofistike özellikler ile bu durumu desteklemektedir. Bir önceki Surfshark incelemesi esnasında sorunsuz bir şekilde hem diğer ülkelerin içeriklerine hem de Türkiye IP’si ile ülkemizdeki içeriklere erişebilmiştik. Bakalım hide.me Netflix engellerini aşma konusunda bu kadar yetenekli mi?
VPN’e bağlandıktan sonra Netflix hesabımıza giriş yaptığımızda Amerikan Netflix içerikleri önümüze çıktı. Bu noktada yayın servisinde hangi içeriklerin olduğunu gördük. Ancak herhangi bir yapımı izlemek istediğimizde ise karşımıza bir engel çıktı. Netflix, VPN kullandığımızı fark etti ve hata kodu çıkardı. Bu noktada diyebileceğimiz Netflix Amerika içeriklerine erişmek istiyorsanız farklı VPN alternatiflerini denemeniz.
Yurt dışında oturan kullanıcılarımızın lig maçları gibi Türkiye içeriklerine erişebilmeleri de son derece önemli bir konu. Bu nedenle Hide.me incelemesi yaparken bir de hizmetin Türkiye sunucuları üzerinden Bein Connect hizmetine erişmeyi denedik. Netflix’in aksine Bein Connect içeriklerini erişme de herhangi bir problem yaşamadık.
Yine alternatif içerikleri ve hizmetleri denemek için bir de Puhutv üzerinden bir test gerçekleştirdik. Türkiye sunucularına bağlıyken Puhutv internet sitesine erişme ve içerikleri izleme konusunda bir sıkıntı meydana gelmedi ve istediğimiz içeriğe erişim sağladık.
Kısacası eğer yurt dışındaysanız ve Türkiye’deki gelişmeleri ve içerikleri takip etmek istiyorsanız hide.me bu konuda görevini yerine getiriyor.
Hide.me İnceleme Sonucuna Göre Güvenli mi? Gizliliği Garanti Ediyor mu?
VPN kullanımının en önemli özelliklerinden biri özgür internete gizli ve güvenli bir şekilde girmek. VPN’in asıl kullanım sebeplerinden bir tanesi. Bu nedenle hide.me incelemesi yaparken bu konuya detaylı bir şekilde yer vermek istedik.
Hide.me VPN inceleme sürecinde hizmetin herhangi bir şekilde kayıt tutmadığını belirtmiştik. Kendileri aynı zamanda bu konuda bağımsız değerlendirme kuruluşundan almış olduğu bir şeffaflık raporu sunuyor. Şirketin yayınladığı son rapor 2016 ile 2019 yılları arasını kapsıyor. Bunun yanı sıra hizmetin sunulduğu Malezya’da herhangi bir kanun kısıtlaması olmaması da şirketin kayıt tutma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
Sunulan Protokoller
Uygulamanın içerisinde kullanıcıların tercih edebileceği OpenVPN, SoftEther, IKEv2 ve SSTP protokolleri bulunuyor. Her bir protokolün kendine özgü bazı avantajları ve dezavantajları var. Uygulamada bu seçeceği otomatikte tutabilirsiniz ya da bu protokoller arasından istediğinizi seçebilirsiniz.
OpenVPN protokolü macOS, Windows, Linux, iOS ve Android üzerinden AES-256 şifreleme sunuyor. Bu protokolde bağlantı her iki taraftandan da dijital sertifikalar ile şifreleniyor. OpenVPN en çok tercih edilen protokollerden bir tanesi.
Açık kaynak kodlu bir proje olan SoftEther protokolü ise Windows, macOS, Linux gibi işletim sistemleri için en güçlü protokollerden bir tanesi. En büyük özelliği ise bağlantının HTTPS üzerinden yapılmasını sağlayan SSL-VPN protokolü. SoftEther, IPsec ve OpenVPN protokollerinin en güçlü özelliklerine sahip.
Windows ve Linux ile çalışan IKEv2 protokolü AES-128 ve AES-256 şifrelemerini destekliyor. Endüstri standartı olarak kabul edilen bu protokol kısa süreli ağ kopukluklarına karşı dayanıklı ve güvenlik duvarı gibi problemleri aşmak için UDP üzerinden çalışıyor.
Açılımı Secure Socket Tunneling Protocol olan SSTP sadece Microsoft platformlarında destekleniyor. SSL ve TCP teknolojilerinin bir kombinasyonu olan SSTP bağlantı hızının düşük ya da bağlantı problemlerinin olduğu durumlarda kullanıcılara yardımcı oluyor.
Biz hide.me incelemesi için çalışmaya başladığımızda protokol seçeneği otomatikti ve bazı bağlanma problemleri yaşadık. Ancak bu durumun ülkemizde VPN hizmetlerine uygulanan kısıtlamalardan olduğunu düşünüyoruz. Daha sonra protokolümüzü OpenVPN’e çevirdiğimizde ise herhangi bir problem yaşamadık. Eğer siz de bu tarz bir problem yaşarsanız VPN protokolünüzü değiştirmek yardımcı olabilir.
Hide.me incelemesi yaparken fark ettiğimiz önemi bir özellik uygulamanın diğer VPN uygulamalarına benzer bir şekilde acil durum anahtarına sahip. Bu özellik sayesinde VPN bağlantınız sekteye uğradığında internet bağlantısı sistem seviyesinde kesiliyor. Bu sayede VPN bağlantısının koptuğunu fark etmeden internet oturumunuza devam edemiyorsunuz ve güvende kalıyorsunuz.
Ancak görmeyi beklediğimiz bir diğer güvenlik önlemi ise iki sunucu üzerinden bağlantıydı. NordVPN’de Double VPN ya da Surfshark’da MultiHop adıyla karşımıza çıkan bu özellik hide.me’de mevcut değil. Bu özellik her ne kadar bağlantı hızını olumsuz yönde etkilese de ekstra bir güvenlik katmanı olarak kullanılabilir.
DNS/IP Sızıntı Testi
VPN hizmetinin en önemli özelliklerinden birisi de trafiğinizin internet servis sağlayıcılar da olmak üzere üçüncü taraflar tarafından izlenememesidir. Ancak bazı durumlarda VPN bağlantısına sahip olsanız dahi trafiğiniz şifrelenirken DNS’iniz internet servis sağlayıcıları ya da siber saldırganlar tarafından gözlemlenebildiği durumlara DNS sızıntısı adı verilmektedir.
VPN kullanımında DNS bilgileri de VPN üzerinden gönderilir ancak sızıntı olduğunda internet servis sağlayıcının DNS sunucuları sizin trafiğinizi görebilir ve internet alışkanlıklarınızı ya da tarama geçmişinizi takip edebilir. Bu nedenle kullandığınız VPN hizmetininde DNS sızıntısı olmadığından emin olmanız gerekmektedir.
Biz herhangi bir sızıntı olmadığından emin olabilmek için yine dört farklı araç ile sızıntı testi yaptık ve hepsi de herhangi bir sızıntı olmadığını gösterdi. Bu araçlardan ipleak.net ile yaptığımız testin sonucu da sizinle paylaşıyoruz.
Hide.me Torrent İndirme Konusunda Başarılı mı?
Ülkemizde torrent kullanımı oldukça popüler üstelik herhangi bir kısıtlama da yok. Ancak diğer ülkelerde durum böyle değil. Avrupa’nın belli başlı ülkelerinde ve Amerika’da torrent kullanımı ülkemizdeki kadar serbest değil ve yakından takip edilen bir durum. Bu nedenle torrent kullanıcıları genellikle P2P paylaşımlarını VPN bağlantıları üzerinden gerçekleştiriyor.
Biz Türkiye’de dahi torrent kullanımında VPN bağlantısının aktif olmasını öneriyoruz. Çünkü torrent sunucularına kendi bilgisayarınızın bilgilerinin gitmesi sizin için güvenlik açığı oluşturabilir. Bu nedenle incelemelerimizde VPN hizmetlerinin torrent performanslarını da göz önünde bulunduruyoruz.
Uygulamanın sunucu listesinde, P2P paylaşımın yapılamayacağı sunucuları kullanıcılara belirtiliyor. Ücretli kullanımda Litvanya ve Güney Kore sunucuları üzerinden P2P paylaşımı yapılamıyor. Ücretsiz kullanılabilen sunucularda ise Amerika Birleşik Devletleri sunucusu üzerinden P2P paylaşım gerçekleştirilemiyor.
Ücretsiz olarak kullanılan dört sunucudan sadece birinde P2P paylaşım yapılamaması oldukça iyi. Uygulamanın internet sitesinde de sunucuların hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı bir sunucu listesi de mevcut. Buradan P2P paylaşım hakkında bilgi alabilirsiniz.
P2P paylaşım yapılmayan bir sunucuya bağlı olduğunuzda da VPN bağlantınız aktif kalıyor. Ancak VPN, P2P sunucudan gelen trafiği engelliyor. Bu durumda VPN bağlantısını tekrar gerçekleştirebilmeniz için P2P bağlantıya izin veren bir sunucuya bağlanmanız gerekiyor.
Hide.me ile İnternet Sansürünü Aşabilir miyim?
Günümüzde dünyanın büyük bir kesimi açık ve özgür bir interneti savunuyor. Bu nedenle VPN hizmetlerinin de önemi bir kat artıyor. Maalesef ülkemiz Çin ve İran gibi ülkeler ile beraber dünyada internet sansürünün en fazla yaşandığı ülkelerden bir tanesi.
Engelli sitelere erişmek için DNS değişikliği yapmak tek başına yeterli değil. Çünkü bu durumda her ne kadar siteye erişim sağlasanız da güvende olmuyorsunuz. Hem güvende olmak hem de yasaklı sitelere giriş yapmak için mutlaka VPN bağlantısına sahip olmanız gerekiyor. Sosyal medyada ve internet sitelerinde bu kadar ağır bir sansürün olması kullanıcıları VPN kullanmaya teşvik ediyor. Son verilere göre Türkiye dünyada en çok VPN kullanılan 3. ülke konumunda.
Hide.me ile Türkiye’den erişime kapalı olan internet sitelerine giriş konusunda herhangi bir problem yaşamadık. Bunun yanı sıra Türkiye’den erişime kapatılmış olan sosyal medya hesaplarını da denedik ve sonuç değişmedi. Hide.me, Türkiye’de yasaklı sitelere girmek için tercih edilebilecek uygulamalardan birisi olduğunu bize gösterdi.
Çin’in Büyük Güvenlik Duvarı artık tüm dünya tarafından bilinen bir özellik ve birçok VPN hizmeti Çin’in bu güvenlik duvarını aşma konusunda zorlanıyor. Hide.me ise internet sitesinden Çin’deki güvenlik duvarını aşmayı %100 garanti etmiyor. Uygulamanın internet sitesinde Çin’den bağlanmak isteyen kullanıcılar için yayınlanmış bir yardım makalesi yer alıyor. Bu makaledeki adımları takip ederek Çin’de VPN’e bağlanabilirsiniz. Ancak bu adımlar da bağlantıyı %100 garanti etmiyor.
Hide.me Ücretsiz ve Ücretli Paket Farkları
Hide.me VPN incelemesi yaparken servisin kullanıcılara ücretsiz VPN hizmeti sunduğunu gördük. Ücretsiz planda veri trafiği 10 GB kotaya sahip. Ücretli planda ise böyle bir kısıtlama bulunmuyor. Ücretsiz planda kullanabileceğiniz sadece 5 bölge bulunuyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi bu 5 bölgeden Amerika sunucusu P2P paylaşıma izin vermiyor.
Hide.me üç ödeme planı:
Hide.me’nin ücretli planında sunduğu ekstra güvenlik özellikleri kullanıcıların neden ücretli planı tercih etmesi gerektiğini gösterir nitelikte. Özellikle VPN hizmetlerinin pek hoş karşılanmadığı ülkemizde bu ekstra özellikler VPN kullanımının bir anlamı olmasını sağlıyor. Split Tunnel, Stealth Guard gibi özellikler kullanıcıların VPN oturumunu güvence altına alıyor. Diğer taraftan genel olarak ücretsiz VPN’ler kullanıcıları güvende olduklarını düşündükleri anda aslında durumun tam tersinin oluşmasına neden olabiliyor.
Hide.me’yi Nasıl Satın Alırım? Fiyatlar ve Opsiyonlar
Uygulama kullanıcılara farklı ücretlere sahip ödeme planları ve yöntemleri sunuyor. Kullanıcılar aylık, yıllık ya da iki yıllık üyelik satın alabiliyor. İki yıllık pakette bir de indirim yer alıyor.
Şirketin sunduğu ödeme yöntemleri ise oldukça geniş. Visa, MasterCard, American Express, SEPA, SOFORT ve PayPal’ın yanı sıra kullanıcılar kripto para ile de ödeme gerçekleştirebiliyor. Üstelik şirket tarafından kabul edilen kripto para türleri de oldukça fazla. Uygulamanın en büyük artılarından birisi ise her ne sebeple olursa olsun 30 gün içerisinde kullanmaktan vazgeçtiğinizde para iadesi alabiliyor olmanız.
Kabul edilen kripto para türleri arasında Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi popüler kripto para türlerinin yanı sıra Ethereum Classic, Monero, Horizen, Dash, Ripple, Zcash, Dogecoin, Neo, Peercoin, PIVX, Verge, Tron ve BitTorrent gibi alternatif kripto para türleri de bulunuyor.
Hide.me‘de Türkçe Desteği Bulunuyor mu?
Her ne kadar internet kullanıcılarının büyük bir kesimi VPN kullanmaya ihtiyaç duysa da bunun arka planındaki teknolojilere hakim değil. Bu noktada firma ile iletişime geçebilme ve yaşadığı probleme kolay bir çözüm yolu bulma son derece önemli.
Uygulamanın internet sitesinin Türkçe olması Türk kullanıcılar için en büyük avantajlardan bir tanesi. Ancak sitenin yardım makalelerinin bulunduğu Bilgi Merkezi içerisinde yer alan makaleler İngilizce. Bu nedenle sorun yaşayan kullanıcılar bu noktada sıkıntı çekebilir.
Sitede canlı destek mevcut. Ancak bu desteğe her ülkeden ulaşmak mümkün değil. Örneğin biz hide.me VPN inceleme sürecinde canlı desteğe Türkiye’den ulaşmaya çalıştığımızda, bize mail ile geri dönüş sağlayacaklarını bildiren mesaj ile karşılaştık.
VPN ile İngiltere ya da Hollanda sunucularına bağlanıp canlı destek ile iletişime geçmeyi denediğimizde başarılı olduk. Buradaki canlı destek dili İngilizce.
Her ne kadar canlı chat uygulamasının kendi içerisinde bir çevirme programı olsa da bunu denediğimizde destek çalışanı ile anlaşma konusunda problemler yaşadık ve derdimizi Türkçe anlatamadık. Bu noktada yabancı dil bilmeyen Türk kullanıcılar her ne kadar desteğe bağlansa bile yapılabilecekleri çok fazla bir şey bulunmuyor.
Hide.me’nin Özel Fonksiyonları
Uygulamada bulunan ekstra ayarlar ile kullanıcılar daha otomatik ve kolay bir VPN deneyimine sahip oluyor. Hide.me incelemesi yaparken bu özellikleri de test ettik ve değerlendirdik.
Otomatik Bağlan
Bu özelliklerin başında Otomatik Bağlan özelliği geliyor. Uygulamanın bu kısmında istediğiniz ayarları gerçekleştirerek cihazınızın internete bağlandığı anda otomatik olarak VPN bağlantısını aktifleştirebilirsiniz.
Burada kullanıcılara bağlanmak için bağlanmak için şifre girmek gerektiren Güvenli Wi-Fi bağlantısı, halka açık bağlantıları içeren Güvenli olmayan Wi-Fi bağlantısı ve Ethernet bağlantısı seçenekleri yer alıyor. Kullanıcılar bu kısımdan hangi bağlantı tipinde VPN’in otomatik olarak aktif olacağını hangisinde olmayacağını seçebiliyor.
Split Tunnel
Split tunnel özelliği interneti kullanacak olan uygulamaların VPN bağlantısı iznini belirlemenizi sağlıyor. Buradan seçeneceğiz uygulamaların VPN bağlantısı aktifken sanki hiç bağlı değilmiş gibi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Buna en çok ihtiyaç duyan uygulamaların başında bankacılık uygulamaları gerekiyor. Bankacılık uygulamalarını kullanabilmek için o bankanın yer aldığı ülkenin IP’sinden bağlı olmak zorundasınız aksi takdirde banka işlem yapmanıza izin vermiyor.
Hide.me VPN incelemesi esnasında servisin Türkiye’de sunucuları olduğunu öğrenmiştik. Bu özellikle yurtdışında yaşayanlar için avantaj. Aynı zamanda Türkiye’de bulunan kullanıcılar da bankacılık ve benzer uygulamaları Split Tunnel özelliğine ekleyerek VPN kullanımına devam edebilir.
Stealth Guard
Hide.me ile gelen özelliklerden bir tanesi de Stealth Guard. Bu özellik özellikle internet kullanımı kotalı olan kullanıcılar için düşünülmüş bir özellik. Stealth Guard kullanarak bazı uygulamaların ya da tamamının internet kullanımını kısıtlayabilirsiniz.
Bu özellik ile kısıtlanmış uygulamalar VPN bağlantısını açmadan internete bağlanamıyor. Bu özellik aynı zamanda DNS sızıntısı yaşanmasının da önüne geçmiş oluyor.
Hide.me Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Detaylı bir hide.me incelemesinden sonra bir de genel özelliklerine bakmak istedik. Bizim için iyi bir VPN servisinin özelliklerinden bazıları sunucu sayıları, bu sunucuların ülkelere dağılımları ve aynı anda kaç bağlantıya izin verdikleri.
Sunucu Sayısı
VPN servislerinin önemli noktalarından bir tanesi sunucu sayıları. Sunucu sayısının çok olması bağlantı hızını da önemli ölçüde etkiliyor. Yüksek sunucu sayısı sunucuya binen yükü düşünüyor ve aynı zamanda kullanıcılara daha fazla alternatif sunuyor. Hide.me 1500’den fazla sunucusuyla önemli bir sunucu sayısını sahip. Ancak 3000’den fazla sunucuya sahip ExpressVPN gibi rakiplerinden geride diyebiliriz.
Ülke Sayısı
Sunucu sayısı kadar bu sunucuların kaç ülkede yer aldığı da önemli noktalardan bir tanesi. Ülkelerin çeşitli olması kullanıcılara farklı IP adresilerine sahip olma şansı sunuyor. Servisin sunucuları 70’ten fazla ülkeye dağılmış durumda. Ancak bu sunucuların büyük bir kısmı sadece Avrupa’da bulunuyor. Bizim için bu önemli bir dezavantaj çünkü IP adresi alabileceğiniz ülke sayısı oldukça kısıtlı.
Servisin sunucularının yer aldığı ülkelerin arasında Türkiye de yer alıyor. Biz bunun önemli bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede farklı bir ülke de olsanızda Türkiye’deki maçları ya da TV kanallarını izleyebilir veya internet bankacılığı işlemlerinizi halledebilirsiniz.
Aynı Anda Bağlantı Sayısı
Hide.me incelemesi yaparken servisin birçok platformu desteklediğini söylemiştik. Bu platform çeşitliliği son derece iyi bir şey olsa da aynı anda bağlantı sayısı kısıtlı olduğunda kullanıcıların elini kolunu bağlıyor. Servis ücretli kullanıcılarına aynı anda 10 bağlantı imkanı sağlıyor.
VPN servislerinin önemli bir kısmına bakladığımızda bu sınır 5 ya da 6 civarında. Bu açıdan baktığımızda uygulama iyi bir imkan sunuyor ancak bazı servisler de ise aynı anda bağlantı sayısı sınırsız. Biz bunun büyük bir özgürlük olduğunu düşünüyoruz.
Diğer Kullanıcılar Hide.me Hakkında Ne Söylüyor?
Hide.me incelemesi yaparken tıpkı diğer incelemelerde olduğu gibi servis hakkında diğer kullanıcıların fikirlerini almak istedik. Biz de bu nedenle incelemelerimize mümkün olduğunca farklı platformlardan diğer kullanıcıların deneyimlerini size aktarıyoruz. Hide.me incelemesi için de Google Play, iOS App Store, Trustpilot ve hide.me vpn ekşi sözlük başlığından topladığımız yorumları bir araya getirdik.
Google Play’de yer alan kullanıcı yorumlarına baktığımızda uygulamanın sayfasında 12.787 yorum olduğunu görüyoruz. Uygulama burada 5 üzerinden 3.9 puan almış durumda. 5 yıldız alan yorumların sayısı açık ara farkla önde gözüküyor.
iOS App Store’da benzer bir durum görüyoruz. Uygulamanın 1.600 civarında yorumu bulunuyor ve genel puanı ise 4.5/5. Burada da yine 5 yıldızlı yorumların sayısı diğerlerine göre büyük bir fark atmış durumda.
Trustpilot, kullanıcı yorumlarının son derece dikkatli incelendiği bir platform. Bu platformda hemen hemen bütün markalara dair kullanıcı deneyimlerine ulaşabilirsiniz. Hide.me yorumlarına baktığımızda 16 değerlendirme görüyoruz. Bu 16 değerlendirme sonucunda genel sonuç VPN servisinin mükemmel olduğu.
Son olarak ülkemiz kullanıcılarının bu hizmet hakkında ne düşündüğünü merak ettik ve hide.me VPN Ekşi Sözlük sayfasına baktık. Burada da kullanıcılar genel olarak herhangi bir sorun yaşamadığını dile getirmiş.
Hide.me İnceleme Sonucu: Aradığınız VPN mi?
Hide.me incelemesi yaparken olabildiğince detaylı çalıştık ve bir kullanıcının deneyimini size aktardık. Uygulamanın bütün özelliklerini denedik ve gerekli testlerini yaptık. Şimdi sizle kısaca sevdiğimiz ve sevmediğimiz yanlarını paylaşacağız.
Kayıt tutmaması, yurt dışından Türkiye içeriklerine erişilebilmesi gibi dikkat çekici özellikleri kesinlikle servisin avantajlı yönleri arasında. Birçok sunucu üzerinden P2P paylaşıma izin vermesi de güzel bir artı. Bu sayede özellikle ülkemizdeki torrent kullanıcıları herhangi bir endişe duymadan P2P paylaşım yapabiliyor.
Eksik gördüğümüz tek taraf ise Netflix Amerika içeriklerine erişememek oldu. Bein Connect ve puhutv’ye erişme konusunda ise hiç bir problem yaşamadık. Diğer taraftan hide.me gördüğümüz kadarıyla kullanıcıların yorumlarını göz önünde bulunduran bir servis ve biz yakın zamanda bu durumun giderileceğini düşünüyoruz.
Kısacası, eğer Netflix gibi popüler yayın platformlarının içeriklerine erişmek için VPN arıyorsanız diğer VPN hizmetlerine göz atmanızda fayda var. Ancak böyle bir ihtiyacınız yoksa ve hide.me’nin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek önemli uygulamalardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor.