Windscribe son yıllarda dünyada dikkatleri üzerine çeken VPN servislerinden bir tanesi. Özellikle ülkemizde de tercih edilen VPN hizmetleri arasında yer aldığından dolayı bizde sizler için detaylı bir Windscribe incelemesi hazırladık. Burada dikkat çeken özelliklerine derinden bakacağız ve kullanım deneyimimizi sizlere aktaracağız.
- Türkiye’den Sorunsuz Çalışması
- Netflix Amerika İçeriklerine Erişim Sağlaması
- R.O.B.E.R.T
- Aynı Anda Sınırsız Bağlantı
- Ücretsiz Kullanım Seçeneği
- Yetersiz Müşteri Hizmetleri
- Özelliklerin Farklı Platformlara Dağıtılması
- Kanada Merkezli
Windscribe VPN Nedir?
Özellikle son birkaç yılda adını sıkça duyduğumuz Windscribe popüler servisler arasında yer alıyor. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi aynı zamanda kullanıcılara ücretsiz bir seçenek de sunması. Servise ilk baktığınızda gördüğümüz şeylerden bir tanesi Kanada merkezli olması. Kanada’nın Five Eyes üyesi ülkeler arasında yer alması nedeniyle ilk bakışta kuşkuyla yaklaşabilirsiniz. Ancak bu konuya daha sonra detaylı bir şekilde geleceğiz.
Hangi Cihazlarla Uyumlu? Kullanımı Nasıl?
Uygulamanın internet sitesine göz attığımızda oldukça fazla platforma destek verildiğini görüyoruz. Windows, macOS ve Linux gibi işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra uygulamanın mobil için iOS ve Android versiyonları da mevcut. İndirme sayfasında bir de Blackberry şakası bulunuyor.
İşletim sistemlerinin yanı sıra Chrome ve Firefox gibi popüler tarayıcı eklentileri ile beraber Opera’ya da destek verildiğini görüyoruz. Tüm bu popüler platformların yanı sıra her ne kadar ülkemizde pek bulunmasa da Amazon FireTV, Nvidia Shield gibi uygulamaları ile beraber popüler modemlere de desteği bulunuyor.
Biz ise Windscribe incelemesi için macOS ve iOS uygulamalarını ele aldık. Servisin güzel yanlarından birisi de aynı anda sınırsız sayıda bağlantıya izin vermesi. Benzer bir özellik de Surfshark incelemesi esnasında karşımıza çıkmıştı.
Bilgisayarlar (Mac, Windows ve Linux)
Uygulamayı kurduktan sonra sonra derece küçük ve basit bir arayüze sahip olduğunu görüyoruz. Uygulama menü bara bir simge olarak ekleniyor ve son derece küçük bir pencereden neredeyse tüm işlemler yapılabiliyor.
Uygulamanın internet sitesine giriş yaptıktan sonra ayrıca bir de uygulamaya giriş yapmanıza gerek yok ve karşınıza direkt olarak sunucu listesi geliyor. Uygulamanın ekranında bildirimler ve ayarlar ve Firewall özelliği yer alıyor.
Uygulamaya ilk baktığımızda Türkçe dil desteği yok. İnternet sitesinde Türkçe dil seçeneği mevcut ancak sitenin tamamında değil. Önemli bir kısmı hâlâ İngilizce kalıyor.
Bu bazı kullanıcılar için bir eksi olabilir. Ayrıca dediğimiz gibi ana ekranda pek bir şey yer almıyor ve kullanıcıların bazı özellikleri arayıp bulması gerekiyor.
Taşınabilir Cihazlar (iOS ve Android)
Windscribe Android uygulaması Android 4.2.2 ve üzeri cihazlarda iOS uygulaması ise iOS 10 ve üzeri cihazlarda çalışıyor. Uygulama hem App Store da hem de Google Play Store’da kolay bir şekilde bulunabiliyor.
Uygulamaya giriş yaptıktan sonra isterseniz giriş yapmadan devam edebilir ve ücretsiz plandan yararlanabilirsiniz ya da hesabınızla giriş yaparak ücretli pakette yer alan özelliklerden yararlanabilirsiniz.
Tıpkı internet sitesi ve masaüstü uygulamalar gibi Windscribe iPhone uygulaması da Türkçe dil desteğine sahip değil. Uygulamanın arayüzüne baktığımızda tıpkı bilgisayar sürümünde olduğu gibi belli başlı elementlere sahip.
Uygulamanın ana ekranında sunucuların listesi, açma kapatma düğmesi mevcut IP bilgisi, ayarlar kısmı ve bildirimler kısmı yer alıyor.
Kullanıcılar sunucu listesinden aynı zamanda favorilere eklediklere sunuculara veya belirledikleri statik IP’lere kolay bir şekilde erişebiliyor.
Uygulamayı açar açmaz iOS cihazlarda ekrana VPN konfigürasyonu ekleme izni geliyor. Bu izni vermezseniz VPN servisini kullanamıyorsunuz.
Bu nedenle uygulamayı ilk açtığınızda buna izin vermeniz gerekiyor. Ayarlar bölümünde ise genel ayarlar, hesap bilgileri, bağlantı bilgileri, sistem kayıtları, yardım sayfası ve hesaptan çıkış yapma seçeneği yer alıyor.
Uygulamada varsayılan olarak bağlanabileceğiniz en hızlı sunucu seçili ve bağlantıyı aktif hale getirdiğinizde otomatik olarak bu sunucuya yöneliyorsunuz. Ancak sunucu listesinden istediğiniz sunucuyu da seçebilirsiniz.
Windscribe Ne Kadar Hızlı?
Günümüzde birçok servisin internetten kullanılması nedeniyle internet hızı önemli bir hâl aldı. Özellikle internette yayın izlemek, indirme yapmak, müzik dinlemek ve oyun oynamak için hızlı bir internet bağlantısı gerekiyor. VPN kullanımı ilk başta düşük hızı çağrıştırıyor olabilir. Ancak ExpressVPN gibi geniş sunucu sayısına sahip ve farklı protokolleri destekleyen VPN servisleri çok hızlı hizmetler sunuyor.
VPN kullanırken belirli bir miktarda hız kaybı yaşamak normal ancak bu kaybın kabul edilebilir sınırlarda olması gerekiyor. Bu nedenle 3 farklı sunucuya bağlanarak bir hız testi gerçekleştirdik. Yaptığımız bu testlerde kullandığımız bağlantı 50 Mbps hızında fiberoptik. Hız testlerinde daha doğru bir sonuç alabilmek için 3 defa yaptık.
VPN bağlantısını yapmadan önce gerçekleştirdiğimiz hız testi;
Hollanda sunucularına bağlandığımızda ise neredeyse yarı yarıya bir hız düşüşü meydana geldi.
İngiltere sunucularına bağlandığımızda da sonuçlar çok farklı değil. Ancak elde ettiğimiz hızlar kabul edilebilir.
Amerika sunucularına bağlandığımızda hızın iyice düştüğünü görüyoruz. Bu hızlarda yüksek çözünürlüklü içerik izlemek pek mümkün olmayabilir.
Yaptığımız hız testlerine baktığımızda ilk olarak ülkemizin konumu gereği hız düşüşleri normal gelebilir. Ancak diğer VPN servislerinde daha yüksek hızlar elde etmeyi başarmıştık. Bu konuda Windscribe rakiplerinden bir miktar geride kalıyor.
Windscribe ile Bölge Engelli İçeriklere Ulaşmak Mümkün mü?
Netflix gibi popüler yayın servislerinin içerikleri ülkelere göre farklılıklar gösteriyor. Ayrıca Hulu, AppleTV+ ya da Disney+ gibi yayın servislerin gibi bazı servisler de Türkiye’de bulunmuyor. Kullanıcıların fakrlı içeriklere erişmesi ya da ülkemizde olmayan servisleri kullanabilmesi için VPN kullanması gerekiyor.
Her ne kadar bu servislere başka türlü erişim olsa da VPN en güvenlisi ve en garantilisi. Biz de bu nedenle Windscribe incelemesi yaparken yayın sitelerindeki performanslarına da bir göz atalım istedik.
Bir süre önce Windscribe Netflix için Windflix adını verdiği sunucuları kullanıyordu ve kullanıcılar yayın servislerini izlemek için bu sunuculara bağlanmak zorundaydı. Ancak artık tüm sunuculardan yayın servislerine erişilebileceği bildirimini gördük ve rastgele bir sunucu seçtik.
Gördüğünüz gibi Amerika’da herhangi bir sunucuya bağlandıktan sonra Netflix Amerika içeriklerine erişmeye başardık. Her ne kadar ilk başta yaptığımız hız testi sonucunda yayında donmalar olacağını ya da düşük çözünürlükte olacağını düşünsek de yayın kalitesi baya iyiydi.
Uygulamanın Türkiye’de de sunucuları bulunuyor ve bu özellikle yurt dışında yaşayanlar için iyi bir seçenek. Sadece Türkiye’de internet bankacılığı işlemlerini halletmek için değil aynı zamanda bu sunuculara bağlanarak Türkiye’de yayın yapan servisleri de izleyebilmek önemli. Biz de Türkiye’deki sunuculara bağlanarak Türkiye’deki içerikleri izlemeyi denedik.
BeIN Connect
BeIN Connect platformuna yurt dışından erişebilmek önemli bir mesele çünkü bildiğiniz gibi Türkiye Süper Ligi de olmak üzere birçok büyük ligin maçları bu platformda yer alıyor. Biz servisin Türkiye sunucularına bağlandığımızda platformu kullanma konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Ancak hız nedeniyle görüntü düşük çözünürlüklüydü.
Puhutv
Türkiye’nin en popüler yayın hizmetlerinden bir tanesi de puhutv. Hem özel içerikleri hem de platformda bulunan eski yapımları ile birçok kişi kullanıyor. Puhutv’nin Türkiye dışı bir IP ile çalışmadığını biliyoruz. Bu nedenle servisi yurt dışından kullanmak için IP adresini değiştirmek gerekiyor. Türkiye sunucularına bağlanıp platforma girdiğimiz içeriklere eriştik. Yalnız BeIN Connect platformunda olduğu gibi yayın çözünürlüğü biraz düşüktü. Bunun internet hızının düşüklüğünden kaynaklanması muhtemel.
Windscribe ile Yayın Servislerine Eriş >
Windscribe Güvenli mi? Gizliliğimi Garanti Ediyor mu?
VPN kullanmamızın nedenlerinden bir tanesi de özgür internete güvenli bir biçimde erişmek. Günümüzde internete bağlı cihazların çeşitlenmesi ve sayısının artması aynı zamanda artan bir güvenlik ihtiyacı da doğuruyor. İnternet geçmişinin gizli kalması ve internette anonim gezinmek için VPN kullanmak şart.
Güçlü Şifreleme Algoritması
Windscribe masaüstü uygulamaları internet trafiğinizi şifreleyerek internet servis sağlayıcı ya da siber saldırganlar gibi üçüncü taraflar tarafından dinlenmesini engelliyor. Bunu VPN sektöründe standart olarak kabul edilen AES-256 şifreleme algoritması ile yapıyor. Şifre anahtarlarını ise 4096-bit RSA ile koruyor. Bu sayede şifrelenmiş olan internet trafiğinizin açılması için gerekli olan anahtar sürekli olarak değişiyor.
Uygulamanın tarayıcı eklentileri ise AES-128-GCM şifreleme kullanıyor. Her ne kadar AES-256 kadar güçlü bir şifreleme yöntemi olmasa da yine de tarayıcı eklentilerinin de önemli bir güvenlik sağladığını söyleyebiliriz.
DNS/IP Sızıntı Testi
Kullandığınız VPN servisi ne kadar güvenli olursa olsun ya da şifreleme yöntemi ne kadar iyi olursa olsun eğer DNS sızıntısına neden oluyorsa bu güvenliğin hiçbir önemi kalmıyor. DNS sızıntısı ile internet servis sağlayıcıları bütün DNS sorgularınızı görüntüleyebiliyor ve internet geçmişinizi kayıt altına alıyor.
DNS sızıntı testinin sonucuna baktığımızda herhangi bir sızıntı olmadığını görüyoruz. Uygulama bu konuda başarılı diyebiliriz.
Kayıt Tutmama Politikası
Bir VPN servisinin en önemli özelliklerinden birisi kayıt tutmama politikası. Çünkü bu gizlililiğinizi dışa vurabilecek bir şey. Bu nedenle biz inceleme yaparken VPN hizmetlerinin kayıt tutmama politikalarına özellikle bakıyoruz ve sizin için değerlendiriyoruz.
Windscribe internet sitesine baktığımızda kullanıcıların profilini oluşturacak bir veri toplamadıklarını görüyoruz. Sitenin açıklamasına göre VPN oturumları, kaynak IP adresi ve ziyaret edilen internet siteleri kesinlikle kayıt altına alınmıyor.
Diğer taraftan son otuz günde kullanılan veri miktarı ve VPN ağındaki son aktivitenin tarihi kaydediliyor. Sitede yer alan açıklamaya göre bunun nedeni ücretsiz kullanıcıların aylık 10 GB kullanım limitini takip edebilmek.
Ancak daha önce bahsettiğimiz gibi servis Kanada merkezli ve Kanada, Five Eyes ülkelerinden bir tanesi. Bu ülkeler kendi aralarında bilgi paylaşımı yapıyor ve bu kullanıcılar için sıkıntılı olabilir. Kanada’nın ayrıca korsan kullanıma ve telif hakları ihlaline karşı sert bir duruşu var. Bu nedenle özellikle gizliliğine önem veren kullanıcılar için bu negatif bir durum olabilir.
Windscribe ile Torrent Kullanımı Nasıl?
Uygulamanın sunucu listesinde P2P paylaşım için belirtilmiş bir sunucu bulunmuyor. İnternet sitesini kontrol ettiğimiz de ise Windscribe ile torrent kullanımında bir problem olmadığını gördük. P2P paylaşım için herhangi bir sunucuya bağlanıp paylaşım işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Uygulamanın sunucu listesinde bazı sunucuların yanında özellikle P2P paylaşıma izin verilmediği gösteriliyor. Geri kalan sunuculardan ise paylaşım yapılabilir. Ancak biz birkaç sunucuyu denediğimizde başarılı olamadık. Eğer bu servis ile torrent kullanmayı düşünüyorsanız bağlanacağınız sunucuları birkaç defa deneyerek bulmanız gerekiyor.
Windscribe ile Torrent Kullan >
Biz Windscribe incelemesi yaparken birkaç defa denedik ve ondan sonra indirme yapmaya başladık. Birçok VPN hizmetinde P2P paylaşım yapabileceğiniz sunucular özellikle belirtiliyor. Biz bunda da böyle bir şey olmasını beklerdik. Ayrıca bağlantı hızının düşük olması da indirme konusunda bir kez daha kendini gösterdi.
Windscribe ile Yasaklı Sitelere Erişebilir miyim?
Türkiye’de internet sansürü her ne kadar Çin, İran ya da Rusya kadar ağır olmasa da en çok engelli siteye sahip ülkeler arasında yer alıyor. Bu nedenle birçok kullanıcı istediği internet sitesine giriş yapabilmek için farklı yolları denemek zorunda kalıyor.
Bu yollardan bazıları IP değiştirmek ya da DNS değiştirmek olabilir ancak bu çözümler kesin ve kalıcı olmadığı gibi güvenliği de riske atıyor. Sansürlü sitelere erişmenin en güvenli yolu VPN kullanmaktan geçiyor.
Bizde yaptığımız Windsribe incelemesi esnasında VPN’e bağlıyken erişimi engellenmiş ya da sansürlü sitelere giriş yapmayı başardık. Üstelik hata verdiği herhangi bir site de olmadı. The Pirate Bay gibi yasaklı torrent sitelerine giriş yapmak mümkün. Türkiye’den engelli sitelere giriş yapmak istiyorsanız Windscribe’ı tercih edebilirsiniz.
Uygulama Çin’de çalışan az sayıda VPN servislerinden bir tanesi. Ancak orada siteye erişim sağlamayabilirsiniz. Bu nedenle bizim tavsiyemiz VPN uygulamasını Çin’e gitmeden önce bilgisayara yüklemeniz yönünde. Gitmeden önce test ederek yaşayabileceğniiz potansiyel problemleri önceden görebilirsiniz.
Windscribe’ı Nasıl Satın Alabilirim? Fiyatlar ve Ödeme Seçenekleri
Servis kullanıcılara üç farklı seçenek sunuyor. Ücretsiz sürümde kullanıcılar aylık en fazla 10 GB kullanabiliyor. Bunun yanı sıra bağlanılabilecek servis sayısı da oldukça düşük. Bu nedenle ücretsiz planı pek kullanışlı bulmuyoruz. Bunun en büyük nedeni ise kısıtlı kullanımın yanı sıra güvenliğinizi de tehlikeye atması. Ücretsiz planın yanı sıra bir de aylık ve yıllık plan yer alıyor.
- Aylık Plan: 9.00$
- Yıllık Plan: Aylık 4.08$
Uygulamayı Türkiye’den satın olacak olan kullanıcılar ise sadece kredi kartı ya da bitcoin ödeme yöntemlerine erişebilir durumda
Windscribe’ın Özel Fonksiyonları
Birçok VPN servisi benzer şeyleri sunuyor ancak bunları ne kadar iyi bir şekilde sunabildiği ve ve ne kadar ekstra kattığı ile ön plana çıkıyor. O yüzden biz Windscribe incelemesi yaparken özel fonksiyonların da önemli olduğunu düşünüyoruz ve şimdi onlardan bazılarına bakacağız.
R.O.B.E.R.T
Remote Omnidirectional Badware Eliminating Robotic Tool yani kısaca R.O.B.E.R.T reklam engelliyor, malware içeriğe sahip sitelere erişimi kısıtlıyor, özel erişim kuralları belirlemenizi sağlıyor. R.O.B.E.R.T son derece kullanışlı bir özellik. Aynı zamanda her VPN servisinde karşılaştığımız bir özellik değil. Bu özellikten ücretsiz kullanıcılar yararlanamıyor. Ancak kullanıcıların özelliğin ayarlarlarını uygulama içerisinden değil uygulamanın internet sitesi üzerinden gerçekleştiriyor.
Double Hop
Double Hop aslında birçok VPN servisinde gördüğümüz bir özellik. İnternet bağlantınız VPN sunucusundan bir başka VPN sunucusuna bağlanıyor ve ancak ondan sonra dolaşıma çıkıyor. Windscribe’da farklı olan şey ise bu özelliği kullanmak için aynı zamanda tarayıcı eklentisini de kullanmanız.
Uygulamanın internet sitesinde bu özellikten yararlanmak için önce uygulamadan bir sunucuya bağlanmanız sonra tarayıcı eklentisinden başka bir sunucuya bağlanmanız tavsiye ediliyor. Bizim için bu oldukça kullanışsız çünkü diğer VPN servisleri bunu genellikle uygulamanın içerisinden çözüyor. Windscribe’da ise bir de tarayıcı eklentisi kurmak zorunda kalmanız.
Ayrık Tünelleme
Uygulamanın sunduğu bir diğer özellik ise ayrık tünelleme. Bu özellik sayesinde hangi uygulamaların VPN bağlantısı kullanacağını hangisinin kullanamayacağını seçebeiliyorsunuz. Bu sayede örneğin Netflix uygulamasının VPN kullanmasını bankacılık uygulamasının ise kullanmamasını seçebilirsiniz.
Ancak diğer taraftan bu özellik sadece servisin Android uygulamasında yer alıyor. İnternet sitesinde yakında Windows, macOS ve Linux gibi işletim sistemlerine geleceği belirtiliyor.
Genel olarak baktığımızda servis güzel ve kullanışlı özelliklere sahip ancak bu özelliklerin dağınık oması pek kullanışlı değil. Biz açıkçası bu durumu kullanışsız bulduk. Bu nedenle daha kompakt çözümleri de değerlendirebilirsiniz.
Müşteri Hizmetleri
VPN aslında günlük kullanıcıların ihtiyacı olan bir servis. Ancak günlük bu kullanıcıların hepsinin VPN teknolojisini anlaması ve yaşanan bir problemi tek başlarına gidermesi kolay değil. Bu nedenle VPN servislerinin kullanıcılarına sundukları yardım hizmetleri de önemli bir yer tutuyor.
Servisin internet sitesine ilk olarak baktığımızda Chat üzerinden görüşebileceğiniz bir destek var gibi. Ancak bu kısma Garry isimli bir bot bakıyor ve sadece İngilizce konuşuyor. Yani sitede gördüğünüz chat kutusu sizi yanıltmasın. Ancak problemlerinizin çözümüne buradan da ulaşabilirsiniz. Chat sadece İngilizce dil desteğine sahip. Garry isterseniz sizi bir insana yöneldiriyor ancak burada iletişim e-posta üzerinden mail ile ilerliyor.
Bunun yanı sıra destek sayfasından bir destek talebi oluşturabiliyorsunuz ve bu görüşme de e-posta üzerinden ilerlemeye devam ediyor. Günümüzde birçok VPN hizmeti 7/24 canlı desteğe sahip ancak bu kısım Windscribe için biraz eksik diyebiliriz.
Yine diğer servislerden alışkın olduğumuz şekilde destek makaleleri de sitede yer alıyor. Bunların dili İngilizce. Yaşadığınız problemle ilgili birkaç kelime arattığınızda en alakalı makaleler karşınıza getiriliyor. Ancak bu özelliğin de çok doğru çalıştığını söyleyemeyiz.
Biz arattığımız birçok kelime sounucunda bir makale bulamadık ve destek talebi oluşturmamız önerildi. Makalelerde ise görsel anlatımlar yer almıyor. Bu nedenle bizim için müşteri yardımı konusunda Windscribe biraz sınıfta kalıyor demek çok da yanlış değil. Müşteri desteği bizim için biraz sunuşta kaldı.
Windscribe Hakkında Bilmeniz Gereken Detaylar
Windscribe incelemesi sürecinde gördüklerimizi ve almadan önce bilmek isteyeceklerinize bir göz atalım istedik. Genel özelliklerine baktığımızda servisin rakiplerinden geri kalır bir yanı yok gibi ancak gizlilik, hız, destek ve diğer ek seçenekler hem bizim hem de kullanıcılar için son derece önemli.
Sunucu Sayısı
Sunucu sayısı bir VPN servisinin en önemli özleliklerinden bir tanesi. Çünkü getirdiği en büyük avantajların başında kullanıcıya sunulan alternatif seçenekler yer alıyor. Servisin 500 kadar sunucusu bulunuyor. Bu noktada rakiplerinden biraz geride diyebiliriz.
Bazı durumlarda sunucularda yoğunluk olabileceği gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bizim için bu durum biraz olumsuz. Çünkü alternatifleri bu konuda çok ileride. ExpressVPN gibi diğer servislere baktığımızda bu sayı 3000’in üzerinde.
Ülke Sayısı
Windscribe ülke sayısı konusunda da tıpkı sunucu sayısında olduğu gibi çok göz kamaştırmıyor. Servisin 60’dan fazla ülkede ve 100’den fazla şehirde sunucusu bulunuyor. Üstelik bu ülkelerin büyük bir çoğunluğu da Avrupa’da yer alıyor. Yani farklı ülkelerin IP adreslerini almak istediğinizde Windscribe size aradığınızı veremeyebilir.
Özellikle Türkiye’de sadece 1 lokasyonda sunucularının bulunması da çok az. Yurtdışından Türkiye’deki içeriklere erişmek isteyenler için bu sunucunun yoğun olması istenmeyecek bir durum. Türkiye’nin en çok VPN kullanılan 3. ülkesi olduğunu düşünürsek bizce bu sunucu sayısının daha fazla olması gerekirdi.
Bağlantı Sayısı
Eğer birden fazla cihazda VPN kullanmanız gerekiyorsa o zaman aynı anda kaç farklı cihazdan servisi kullanabileceğiniz son derece önemli. Günümüzde giderek daha fazla cihazın internete bağlandığını düşünürsek bu özellik öne çıkıyor. Ayrıca internete tam bir gizlilik ve güvenlik için internete bağlı ne kadar cihazınız varsa VPN kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Windscribe bu konuda avantajlı VPN servislerinden bir tanesi. Servis sınırsız sayıda bağlantıya izin veriyor. Birçok VPN hizmetinde bu sayı sınırlı. Umarız daha çok sayıda servis sınırsız bağlantıya izin verir.
Diğer Kullanıcılar Windscribe Hakkında Ne Düşünüyor?
Bir şey seçerken kullanıcı deneyimini görmek ve diğer kullanıcıların yaşadığı deneyimleri edinmek hemen hemen herkesin istediği şeylerden bir tanesidir. Bu nedenle biz de detaylı bir şekilde yaptığımız incelemelerimize mümkün olduğunca diğer kullanıcıların da yorumlarını eklemeye çalışıyoruz.
Bu konuda dünyanın önde gelen platformlarından birisi olan Trustpilot ilk adresimiz. Uygulamanın Trustpilot sayfasına baktığımızda 144 puan olduğunu ve 5 üzerinden 4 aldığını görüyoruz. Üstelik bu yorumların büyük bir çoğunluğu mükemmel.
Google Play Store baktığımızda uygulamanın puanlarının hayli yüksek olduğunu görebiliriz. Aynı zamanda yorum sayısı da oldukça fazla ancak bunun en büyük nedeni muhtemelen servisin ücretsiz hizmet sunması. 19.530 kullanıcı yorum sonucunda uygulamanın genel puanı 4.1/5. Benzer bir şekilde burada da 5 yıldızlı yorumların yüksek olduğunu söylersek yanılmayız.
App Store uygulama mağazasında az sayıda yorum olsa da genel olarak bu yorumların olumlu olduğunu görüyoruz. Windscribe iOS uygulaması için yapılan 198 puanlama sonucunda uygulamanın genel puanı 4.2/5. App Store’da da 5 yıldızlı değerlendirmelerin sayısı yüksek.
Windscribe Ekşi Sözlük yorumlarına baktığımızda ise kullanıcılar genellikle Türkiye’den yaşadıkları bağlantı problemlerini dile getirmişler. Ancak bu incelememizi yaparken hiçbir şekilde bir bağlantı problemi yaşamadık.
Bu da sevindiğimiz noktalardan birisi oldu. Uygulama daha önceden kısıtlanmış olabilir. Şu anda baktığımızda ise herhangi bir engelleme yok ve bütün sunuculara rahat bir şekilde bağlanabiliyoruz. Bu nedenle değerlendirmelere bakarken özellikle yakın tarihli değerlendirmelere bakmanızı tavsiye ediyoruz.
Sonuç: Windscribe Vereceğiniz Paraya Değer mi?
Windscribe inceleme sürecini oldukça detaylı bir şekilde size aktarmaya çalıştık. Her VPN servisinde olduğu gibi bu serviste de olumlu ve olumsuz olan deneyimlerimiz oldu.
Öncelikle ülkemizde VPN kısıtlamalarından dolayı bağlantı problemleri meydana gelebiliyor. Ancak biz inceleme sürecinde herhangi bir bağlantı problemi yaşamadık. Ayrıca Türkiye’de sunucularının bulunması da önemli bir avantaj. Bunun yanı sıra Netflix gibi yayın servislerinde de kullanılabilmesi önemli bir avantaj.
Windscribe İnternet Sitesini Ziyaret Et >
Yaptığımız testte Gözümüze çarpan olumsuz tarafların en başında ise özelliklerin dağınık olması gerekiyor. Bir özellik Android uygulamasında varken diğerlerinde yok ya da bazı özellikleri kullanabilmek için tarayıcı eklentisi gerekiyor. Bu VPN servislerinde genelde görmediğimiz bir şey ve bizce kullanımda zorluğa neden oluyor.
R.O.B.E.R.T ise internet sitesi üzerinden kullanılabiliyor. Bunlarla beraber müşteri desteği de rakiplerine göre yetersiz. Sunucu sayısının da kısıtlı olduğunu unutmamak gerekiyor. P2P paylaşım tüm sunuculardan yapılabilir dense de aslında yapılamıyor ve bunu rastgele sunuculara bağlanarak bulmanız gerekiyor. Bunlarla beraber servisin Kanada merkezli olması da düşündürücü.
İncelememizin başında dediğimiz gibi Windscribe popüler VPN uygulamalarından bir tanesi. Ancak bu popülerliğinin önemli bir kısmının ücretsiz kullanım seçeneğine sahip olmasından geldiğini unutmamak gerekir. Kısacası servisin gerçek anlamda bir kullanıcı memnuniyeti yaratabilmesi için hem uygulamalarını geliştirmesi hem sunucu sayısını arttırması hem de müşteri desteğini zenginleştirmesi gerekiyor.