ProtonVPN özellikle ülkemizde oldukça bilinen VPN servisleri arasında yer alıyor. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi ise servisin sunduğu bir diğer hizmet olan ProtonMail’in Türkiye’de sıkça kullanılması.
Şifreli ve güvenli e-posta hizmeti ile hayatına başlayan ProtonMail geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de bazı operatörler tarafından engellenmiş ve haber olmuştu. Kullanıcı güvenliğine verdiği önemi şifreli e-posta hizmeti ile gösteren servis şimdi de karşımıza ProtonVPN ile çıkıyor..
ProtonVPN Nedir?
ProtonVPN internetin de doğum yeri olan CERN’de dünyaya geldi. 2014 yılında internettin 25. yıl kutlamalarında bir araya gelen kurucu ekip ProtonMail’i ortaya koydu. Daha sonra ise özellikle ProtonMail kullanan internet aktivistleri ve gazeteciler için daha iyi bir güvenlik amacıyla ProtonVPN ortaya çıktı.
İsviçre merkezli şirket ülkenin kânunları sayesinde kullanıcı profili oluşturacak herhangi bir bilgi toplamıyor. Ayrıca kullanıcıların trafikleri de kaydedilmiyor. Ülkenin Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri kânunlarından uzak olması sayesinde kullanıcılar herhangi bir şekilde gözetlenmiyor.
- Netflix Amerika İçeriklerini Açması
- Secure Core
- Torrent Kullanımı
- Türkiye’de Sunucuların Bulunması
- Bitcoin ya da nakit ödeme gibi güvenli ödeme seçeceği
- Rakiplerine Göre Hızı Düşük
- macOS ve iOS’de Kullanımı Zor
- Türkçe Dil Desteği Mevcut Değil
Hangi Cihazlarda Kullanılabilir? Kullanımı Kolay mı?
ProtonVPN kullanabileceğiniz cihazlar biraz kısıtlı. Servisin Chrome ya da Firefox gibi popüler tarayıcılar için herhangi bir eklentisi bulunmuyor. Bunun yerine kullanıcıların yapılması gereken tüm değişiklikleri uygulamanın kendisinden yapması gerekiyor.
Tarayıcı eklentilerinin yanı sıra herhangi bir akıllı televizyon, oyun konsolu için de herhangi bir ProtonVPN uygulaması bulunmuyor. Yani kısacası bu uygulamayı sadece Windows, macOS ve Linux bilgisayarlarınızda ve mobil olarak iOS ve Android cihazlarınızda kullanabilirsiniz.
Bilgisayarlar (Mac, Windows, Linux)
Yukarıda bahsettiğimiz gibi uygulamayı macOS, Windows ve Linux cihazlarımızda kullanabiliyoruz. Uygulamanın kurulum dosyalarını internet sitesinden indirmek son derece basit. Kurulum tamamlandıktan sonra karşımıza böyle bir ekran çıkıyor. Buradan isterseniz girişi bilgisayar açıldıktan sonra otomatik olacak şekilde de ayarlayabiliyorsunuz.
Ayrıca henüz üye olmadıysanız buradan üye olabilirsiniz. Uygulamanın ücretsiz versiyonu da bulunuyor. Eğer güvenliğinizi bir kat daha arttırmanızı isterseniz servis size bir ProtonMail hesabı ile üye olmanızı tavsiye ediyor.
Uygulamanın ana ekranında göze çarpan ilk şey dünya haritası. Bu haritada yakınlaştırma yaparak hangi ülkelerde sunucuların yer aldığını görebilirsiniz. Uygulama şu anda sadece İngilizce dilini destekliyor. Yani kullanmak istiyorsanız VPN teknolojilerinin bazı terimlerini bilmeniz gerekiyor. Ancak arayüzün basitliği bu durumu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.
Uygulamanın sol tarafında IP bilgileri, Hızlı Bağlantı seçeneği, VPN profilleri, yazının ilerleyen kısımlarında değineceğimiz Secure Core seçeceği ve son olarak ülkelerin listesi bulunuyor. Ülkelerin yanına tıklayarak o ülkede bulunan sunucuların listesine erişmek mümkün.
Bağlanmak istediğimiz sunucuyu seçtikten sonra Connect düğmesine tıklamak yeterli ve böylelikle VPN bağlantısı aktif hale geliyor.
Akıllı Telefonlar (Android ve iOS)
Uygulamayı iOS App Store ve Google Play üzerinden indirmek son derece basit. Google Play Store’da uygulamanın 500.000’den fazla kez indirildiğini görüyoruz. Bu da bize son derece popüler bir VPN hizmeti olduğunu gösteriyor. Biz ProtonVPN incelemesi yaparken iOS cihaz kullanmayı tercih ettik.
Uygulamayı indirdikten sonra karşımıza alışık olduğumuz bir iOS arayüzü geliyor. Hesaba giriş yaptıktan sonra bizi sunucu listeleri ekranı karşılıyor. Burada dikkatimizi çeken ilk şey ise ProtonVPN internet sitesi ve bilgisayar uygulamasının aksine ülke isimleri Türkçe. Ancak uygulamanın sadece bu kısmı Türkçe ve diğer kısımları İngilizce devam ediyor.
Ülke listesinin üst kısmından Secure Core seçeneğini aktif ederek bağlantı sağlayabiliyoruz.
Alt tarafta yer alan menüde ise Harita, Hızlı Bağlantı, Profiller ve Ayarlar bölümleri bulunuyor.
Buradaki Hızlı Bağlantı seçeneği bizi varsayılan olarak en hızlı bağlantıyı sağlayabileceğimiz sunucuya bağlıyor.
Profil kısmında ise uygulamada varsayılan olarak gelen En Hızlı Bağlantı ve Rastgele Bağlantı seçeceği mevcut. Bilgisayar uygulamasında olduğu gibi buradan da kendi profillerimizi ekleyebiliyoruz.
Ayarlar bölümünde ise hesap bilgilerimiz, Always-on VPN seçeneği yer alıyor. Uygulama her ne kadar Kill Switch özelliğini desteklese de bu özellik iOS tarafından desteklenmediği için kullanamıyoruz. Yine bu kısımdan uygulamanın iOS Widget’ını nasıl ekleyebileceğimiz hakkında bilgi alabiliyoruz.
ProtonVPN Ne Kadar Hızlı? Sizin için İnceledik
VPN kullanıcıları için en büyük soru işaretlerinden bir tanesi de hız. Aslında VPN’i kullanma amaçlarımızdan birisi hız. Bant genişliği kısıtlamasını aşmak ve istediğimiz internet sitesine daha hızlı bağlanmak için VPN kullanıyoruz. Netflix gibi yayın servislerinin bölge kısıtlamalarını aşmak için VPN kullanıyoruz. Ancak yeterli hız alamadığımızda bunun bir önemi kalmıyor.
ProtonVPN incelemesi yaparken hız testlerimizi 25 Mbps fiber bağlantı üzerinden hızlarımızı gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra en doğru sonucu bulmak için bu testleri 3’er kez tekrar ettik.
Öncelikle herhangi bir şekilde VPN bağlantısı gerçekleştirmeden önce aşağıdaki sonuçları elde ettik.
Almanya sunucularına bağlandıktan sonra aldığımız sonuç ise beklediğimiz gibi değildi.
İngiltere sunucularından yaptığımız hız testinde ise önemli ölçüde bir hız kaybı yaşadık.
Amerika’ya bağlandıktan sonra gördüğümüz hızlar ise hiç beklemediğimiz cinstendi. Bu adımda daha önce incelemesini yaptığımız VPN’lerin hızına yaklaşamadık. Özellikle yayın izleyen ya da torrent kullanan kullanıcılar için bu hızları düşük bulduk.
ProtonVPN Netflix ve Diğer Bölge Korumasına Sahip Yayın Servislerini Çözebiliyor mu?
Netflix’in içerik sayısı ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Lisans hakları nedeniyle farklı içerikler farklı ülkelerde bulunmayabiliyor. Örneğin Netflix Amerika, Türkiye’ye göre çok daha fazla içeriğe sahip. Bu içeriklere erişebilmek için sadece VPN kullanmak gerekmiyor aynı zamanda VPN hizmetlerinin Netflix ve diğer yayın servislerinin proxy koruma sistemlerini de atlatması gerekiyor.
Gördüğünüz gibi ProtonVPN’in Amerika sunucularına bağlandığımızda Netflix Amerika içeriklerine erişim sağlamayı başardık. Servisin internet sitesine baktığımızda Netflix Amerika’nın yanı sıra İngiltere, İtalya ve Almanya içeriklerinin yanı sıra Disney+, HBO Now ve Amazon Prime Video Amerika ve İngiltere içeriklerine de erişmek mümkün.
Ancak bu içeriklere erişebilmek için uygulamanın Premium sunucularına bağlanmak gerekiyor. Premium sunucular ise sadece Plus ve Visionary paketlerinde yer alıyor. Ücretsiz ya da Basic plan kullanıcılarının bu noktada üst paketleri satın alması gerekiyor.
Premium sunuculardan bağlandığımızda Netflix Amerika içeriklerini izleme konusunda herhangi bir sorun yaşamadık. Ayrıca hız durumuna rağmen içerikleri yüksek kalite ile izlemeyi başardık.
beIN Connect
Yurt dışında yaşayan Türkler ya da belirli bir süreliğine yurt dışına çıkmış olanlar için önemli noktalardan bir tanesi de ülkemizdeki yayınları izlemek. Özellikle yurt dışında Türkiye Süper Ligi maçlarını izlemek bazı kullanıcılar için büyük önem arz ediyor.
Bunu yapabilmek için ise kullanıcıların Türkiye IP’si sunan ve Türkiye’de bir sunucusu bulunan bir VPN hizmeti kullanması gerekiyor. ProtonVPN’in Türkiye sunucuları 3 Mart 2020 tarihinde hizmet vermeye başladı. Biz de sizin için bu sunuculara bağlanarak Türkiye’de bulunan yayın servislerini test ettik.
Gördüğünüz gibi Türkiye sunucularına bağlandığımızda beIN Connect’in ücretli yayınlarını izleme konusunda herhangi bir problem yaşamadık.
Puhutv
Benzer bir testi de yine Türkiye’nin en popüler yayın servislerinden bir tanesi olan puhutv’de denedik. Türkiye sunucularına bağlıyken puhutv’nin içeriklerine de erişme konusunda herhangi bir problem meydana gelmedi.
Kısacası eğer böyle bir kullanım senaryosuna yönelik VPN ihtiyacınız varsa. ProtonVPN’e bir göz atabilirsiniz.
ProtonVPN Güvenli mi?
İnternet sitesine baktığımızda ProtonVPN’in güvenlik özelliklerinin bir hayli öne çıkarıldığını görüyoruz. Daha önce bahsettiğimiz gibi şirketin İsviçre merkezli olması sayesinde güçlü bir kayıt tutmama politikasına sahip. Ayrıca bölge Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri yetki sınırları dışında olması da önemli bir avantaj.
Güçlü Şifreleme
Servis, internet bağlantısını korumak için en güçlü şifreleme yöntemini kullanıyor. Ağın tüm trafiği AES-256 standardı ile şifreleniyor. Şifreleme anahtar değişimi için ise 4096-bit RSA mevcut. Ayrıca mesaj yetkilendirmesi için ise 2001 yılında NSA tarafından geliştirilmiş olan HMAC with SHA384 kullanılıyor.
Tüm bu terimler size karmaşık gelebilir ancak kısaca özetlemek gerekirse ProtonVPN gerçekten son derece güvenli bir kullanım hizmeti sunuyor.
Sürekli Değişen Güvenlik Anahtarı
ProtonVPN güvenlik anahtarları için sadece Perfect Forward Secrecy özelliğine sahip şifreleme yöntemleri kullanıyor. Bu özellikle sizin şifrelenmiş olan trafiğinizin açılmasını sağlayacak olan anahtar sürekli ve rastgele olarak değişiyor. Kısacası eğer ileride büyük bir güvenlik açığı meydana gelse bile sizin oturumunuz bundan etkilenmiyor. Bir bağlantıyı şifrelemek ya da çözmek için kullanılan anahtar bir başka oturumda kesinlikle kullanılmıyor.
DNS/IP Sızıntı Testi
Bir VPN kullanıcısının başına gelebilecek olan en kötü şeylerden bir tanesi de DNS sızıntısının meydana gelmesi. Çünkü kendinizi güvende hissettiğiniz bir durumda aslında bütün bilgilerinizin açık olması bekleyeceğiniz en son şeylerden bir tanesi. Böyle bir durumun meydana gelmeyeceğinden emin olmak için ProtonVPN incelemesi yaparken bir DNS sızıntı testi gerçekleştirdik. Yaptığımız testlerde herhangi bir sızıntının meydana gelmediğini gördük.
ProtonVPN Tarafından Desteklenen Protokoller
ProtonVPN sadece IKEv2/IPSec ve OpenVPN protokollerini destekliyor. Her iki protokol de VPN dünyasında oldukça sık kullanılan protokollerden ikisi.
IKEv2/IPSec’in bilinen herhangi bir açığı bulunmuyor ve hizmet tarafından sunulan Perfect Forward Secrecy’i destekliyor. OpenVPN ise VPN alanındaki en güvenli protokollerden bir tanesi. Şifreleme için SSL/TLS desteğine sahip ve tıpkı IKEv2/IPSec gibi Perfect Forward Secrecy destekli. Ayrıca hem UDP hem de TCP bağlantılarını destekliyor.
Protokol Değişiklikleri
ProtonVPN’in Windows sürümünde protokol seçimini Ayarlar kısmından birkaç tıklama ile kolay bir şekilde yapmak mümkün. Linux kullanıcılarının ise komut satırı aracı ile bu değişikliği yapması gerekiyor.
Protokol değişikliği yaparken UDP ve TCP arasında seçim yapabiliyorsunuz. Bu seçimi neye göre yapacağınızı bilmiyorsanız ise size bir önerimiz var. Eğer film izlemek, oyun oynamak ya da torrent kullanmak istiyorsanız yani hıza ihtiyacınız varsa tercihinizi UDP’den yana yapmanız. Ancak Wi-Fi bağlantınız zayıfsa, modemden çok uzaktaysanız ya da üniversite ağı gibi ağlardaysanız tercihinizi TCP’den yana yapmanız.
Apple Kullanıcıları Dikkat
macOS Catalina güncellemesi ile beraber Mac bilgisayarlardan IKEv2/IPsec protokolü ile beraber VPN’e bağlanmak neredeyse imkânsız hale geldi. Biz de ProtonVPN incelemesi için hazırlanırken benzer birçok problem yaşadık. Hatta bu konuda destek ile iletişime geçmek zorunda bile kaldık.
macOS Catalina işletim sistemine sahip bilgisayarlardan VPN’e bağlanabilmek için OpenVPN protokolüne bağlanmak gerekiyor. Ancak ProtonVPN macOS uygulaması içerisinde böyle bir seçenek bulunmuyor. Bunun için internet sitesinden gerekli dosyaları indirmek ve farklı bir program ile VPN’e bağlanmak gerekiyor.
Servisin internet sitesi bize bunun için Tunnelblick uygulamasını önerdi. Bu uygulamayı indirip kurduktan sonra, ProtonVPN’in hesap kısmından bağlantıyı kullanacağımız platformu, kullanmak istediğimiz protokol türünü ve bilgisini indirmek istediğimiz sunucu seçimini yapmamız gerekiyor.
Biz ProtonVPN incelemesi yaparken macOS bilgisayar kullandığımız için platform olarak onu seçtik ve UDP protokolünü tercih ettik. Daha sonrasında ise ülkelerin genel olarak tüm sunucularının dosyalarını indirdik. Bu kısımdan isterseniz belirli bir ülkedeki tek bir sunucu bilgisini de indirebilirsiniz.
Sunucu listesinden istediğinizi seçtikten sonra o sunucunun bilgilerinin yer aldığı dosya bilgisayarınıza iniyor. Geri kalan tek işlem ise indirdiğiniz dosyayı Tunnelblick uygulamasına eklemek. Soldaki listeden bağlanmak istediğiniz sunucuyu seçtikten sonra ProtonVPN tarafından size verilen OpenVPN kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapıp bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Evet, bu şekilde VPN’e bağlanmak biraz zor gibi geliyor. Hele ayarlar kısmından tek bir tık ile protokol değişimi yapmayı sağlayan servisler varken. Bu nedenle ProtonVPN’de böyle bir seçeceğin olmamasını büyük bir eksi olarak görüyoruz.
Benzer bir şekilde iPhone kullanıcılarının da ProtonVPN sunucularına bağlanmak için aynı yerden iOS platformunu seçerek indirilen dosyaları OpenVPN uygulaması üzerinden açması gerekiyor.
ProtonVPN Torrent İndirme Konusunda Ne Kadar Başarılı?
Ülkemizde torrent kullanıcısı sayısı bir hayli fazla. Torrent ile dosya paylaşımı yaparken IP adresi o esnada indirme ya da yükleme işlemi yapan kişilere gözükür. IP adresinin gözükmesi ise oldukça büyük bir güvenlik açığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle her ne kadar dosyalarınızı en güvenilir ve en iyi torrent siteleri üzerinden indiriyor olsanız da mutlaka VPN kullanmanızı öneriyoruz.
ProtonVPN’in P2P paylaşım için özel sunucuları bulunuyor. Bu nedenle eğer torrent indirecekseniz yanında iki ok işareti olan sunuculara bağlanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sunuculara bağlıyken torrent indirme konusunda herhangi bir problem yaşamadık.
Ayrıca ProtonVPN tarafından sunulan Kill Switch ve Secure Core gibi ekstra güvenlik seçenekleri sayesinde herhangi bir güvenlik problemi yaşamadan torrent paylaşımı yapabilirsiniz. Ancak Secure Core özelliğini kullanırken hız konusunda önemli kayıplar yaşayacağınızı aklınızdan çıkarmayın.
ProtonVPN ile Yasaklı Sitelere Girme
VPN kullanımının amaçlarından birisi de açık ve özgür bir internet deneyimi yaşamak. Ancak ülkelerin uyguladıkları çeşitli sansür uygulamaları maalesef bu deneyimin önüne geçiyor. Özellikle Çin, Rusya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ağır internet sansürü ile bilinen ülkeler arasında. Bunların dışında maalesef Türkiye’de benzer bir konuma sahip. Dünyadaki birçok internet sitesine ülkemizden erişim ya kısıtlı ya da tamamen engellenmiş durumda.
ProtonVPN ile bağlantımızı gerçekleştirdikten sonra Türkiye’den yasaklı bahis siteleri, porno siteleri ya da The Pirate Bay gibi ünlü torrent sitelerine erişim sağladık.
Servisin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre ProtonVPN, Çin’in büyük güvenlik duvarını aşamıyor. Bu nedenle Çin’de olan ya da Çin’e seyahat edecek olan kullanıcıların ExpressVPN kullanmalarını tavsiye ediyoruz.
Diğer Özellikler
Bu kısım ProtonVPN incelemesi yaparken uygulamayı diğer servislerden ayıran özelliklerden bahsedeceğimiz bölüm. Burada servisin ne gibi ekstra özellikler sunduğu ve bu özelliklerin nasıl işe yaradığına bir göz atacağız.
Secure Core
ProtonVPN’in dünyanın 40’tan fazla ülkede 750’den fazla sunucusu bulunuyor. Bu sunuculardan İsviçre, İzlanda ve İsveç’te bulunan sunucular ise Secure Core özelliğine sahip. Özelliği aktif ettiğinizde ilk olarak bu sunuculara bağlanıyorsunuz daha sonra bu sunuculardan ise servisin diğer sunucularına bağlanıyorsunuz. Bu özellikle çift VPN bağlantısına benzese de ProtonVPN’in Secure Core sunucularının diğerlerinden bir farkı var.
Secure Core sunucuları aynı zamanda fiziksel olarak da son derece korunaklı tutuluyor. Bu sunuculardan İsviçre’de bulunanı eski bir ordu yerin 1000 metre altında bulunuyor. Benzer bir şekilde İzlanda da ki sunucular da yine bir ordu tesisinde. İsveç’te yer alan sunucularda yerin altında saklanıyor. Bu sayede sunuculara fiziksel erişim de son derece zor bir durum oluyor.
Kill Switch
Diğer VPN servislerinde karşımıza çıkan Kill Switch anahtarı ProtonVPN incelemesi sırasında da yerini aldı. Bu özellik sayesinde sunucu bağlantınızın kopması durumunda internet bağlantınız sistem boyutunda kesiliyor. Bu sayede herhangi bir şekilde şifrelenmemiş trafik oluşmuyor ve internet oturumunuz güvence altına alınıyor.
Profiles
ProtonVPN’de kendinize özel bağlantı profilleri oluşturabiliyorsunuz. Daha sonra ise sunucu listesinde kaybolmak yerine önceden belirlediğiniz sunuculara tek bir tık ile bağlanabiliyorsunuz.
Biz ProtonVPN incelemesi için bir torrent profili ve bir Netflix Amerika profili oluşturduk. Daha sonra inceleme esnasında tek tek P2P paylaşım uyumlu sunucu aramak yerine bu hazır ayarlardan bağlantımızı gerçekleştirdik.
DNS Leak Protection
ProtonVPN ayarlarında DNS Leak Protection isimli bir özellik sunuyor. Bu özellik sayesinde sadece internet trafiğiniz değil aynı zamanda DNS sorgularının da güvenliği sağlanıyor. DNS sorguları üçüncü parti DNS sağlayıcıları yerine şifreli bir tünel aracılığı ile yapılıyor ve bu sayede herhangi bir sızıntı meydana gelmiyor.
Split Tunneling
Split Tunneling özelliği uygulamanın sadece Windows sürümüne özgü bir özellik. Bu özellik sayesinde hangi uygulamaların VPN bağlantısı kullanacağını hangisinin kullanamayacağını seçebiliyorsunuz. Olumsuz kısmı ise Netflix ya da Amazon Prime Video gibi popüler yayın servislerinde bu özellik çalışmıyor.
Tor over VPN
ProtonVPN’in bazı sunucuları Tor over VPN özelliğine sahip. Ekstra bir güvenlik katmanı isteyen kullanıcılar için son derece kullanışlı bir özellik. Bu sayede trafik daha şifrelenmeden Tor ağı üzerinden anonim hale geliyor ve trafiği izlemek son derece zor oluyor.
ProtonVPN Fiyat Seçenekleri ve Ödeme Yöntemleri
Servisin farklı bir ödeme planı bulunuyor. Bize sunulan seçenekler Free, Basic, Plus ve Visionary olmak üzere 4 tane. Ücretsiz seçenek sunulması güzel olsa da son derece kısıtlı özelliklere sahip. Basic plan ise biraz daha geniş bir içeriğe sahip ve P2P sunuculara erişim imkânı sunuyor.
Plus planda karşımıza çıkan özellikler ise Plus sunuculara bağlanma, Secure Core özelliğinden faydalanma, Tor sunucularına bağlanma ve güvenli bir şekilde yayın hizmetlerini kullanma. Visionary plan tüm bunlara ek olarak ProtonMail Visionary özelliğine sahip. Servis kullanıcılara yıllık peşin ödemelere %20, iki yıllık peşin ödemelerde ise %34’lük bir indirim sağlıyor. Plan fiyatları ise;
- Basic Plan: İki yıllık üyelikte aylık 3.29€
- Plus Plan: İki yıllık üyelikte aylık 6.63€
- Visionary Plan: İki yıllık üyelikte aylık 19.96€
Ödeme yöntemlerinde ise alışkın olduğumuz kredi kartı, PayPal ve Bitcoin ödemelerinin dışında bir de eşine pek rastlamadığımız nakit ödeme seçeneği bulunuyor. Nakit ödeme yapmak isteyen kullanıcılar ücretsiz hesap oluşturduktan sonra servisle iletişime geçerek sonraki adımlar hakkında bilgi alabiliyor. ProtonVPN, özellikle gizlilik için VPN kullanan kullanıcıları memnun edecek ödeme yöntemleri ile ön plana çıkıyor. Hem Bitcoin hem de nakit ödeme gibi ödeme seçenekleri gizliliğine önem veren kullanıcılar için tercih edilebilecek bir yöntem.
İade Garantisi
ProtonVPN servislerinden memnun kalmayan kullanıcılara 30 günlük iade garantisi sunuyor. Ancak ExpressVPN gibi incelediğimiz diğer VPN servislerinin aksine paranın tamamı iade edilmiyor. Kullanılan gün sayısı düşülerek kalan ücretin geri ödemesi gerçekleştiriliyor.
Müşteri Hizmetleri
Söz konusu VPN gibi bir miktar teknik bilgi gerektiren durum olduğunda çeşitli problemler yaşayabilir ve çözümsüz kalabilirsiniz. ProtonVPN incelemesi için biz de daha önce bahsettiğimiz gibi benzer bir durum yaşadık ve servisle iletişime geçme durumunda kaldık. Servisin bazı diğer VPN hizmetleri gibi 24/7 saat destek veren müşteri hizmeti bulunmuyor. Destek ihtiyacı duyduğunuzda site üzerinden destek formunu doldurmanız gerekiyor. Daha sonra destek çalışanı sizinle e-posta üzerinden iletişime geçiyor.
Biz iletişime geçtiğimizde bir müşteri destek çalışanı bizimle aynı gün içerisinde iletişime geçti. Bizden istedikleri bilgileri sağladıktan sonra bu sefer problemimizi çözmeye yönelik adımların yer aldığı maili aldık. İletişim her ne kadar e-mail üzerinden olsa da kısa süre içerisinde problemimize yönelik adımlar atıldı. Ayrıca yaşayabileceğimiz benzer problemlerin çözümüne dair ek bilgilerin yer almasına çok sevindik.
Destek Merkezi
Servisin internet sitesinde yaşayabileceğiniz sorunlar ile ilgili geniş bir yardım kütüphanesi bulunuyor. Buradan yaşadığınız problemleri aratarak size önerilen makaleler arasından çözüm bulabilirsiniz. Ancak bu makalelerde Türkçe desteği bulunmuyor. Bu nedenle bir problem yaşadığınızda çözüm bulmak için biraz zorlanabilirsiniz.
ProtonVPN Hakkında Bilmeniz Gerekenler
ProtonVPN incelemesine yer verdiğimiz bir diğer kısım ise uygulamanın genel özellikleri. Ancak bu özellikler satın alma esnasında karar vermenize yarayacak önemli bilgileri içeriyor.
Sunucu Sayısı
ProtonVPN’in 750’den fazla sunucusu bulunuyor. Görece yeni bir VPN servisi olduğunu düşünürsek aslında kulağa iyi gelebilir. Ancak VPN dünyasında bu sayı çok düşük. Sunu sayısı ile ön plana çıkan VPN servislerinden birisi olan NordVPN ise 5700’den fazla sunucuya sahip. Biz düşük sunucu sayısını önemli bir dezavantaj olarak görüyoruz. Çünkü kullanıcıların bağlanması ile sunucuların trafiği artıyor ve genel olarak bağlantı performansı düşmeye başlıyor.
Ülke Sayısı
Servisin sunucuları 40’tan fazla ülkede yer alıyor. Sunucu sayısında olduğu gibi ülke sayısının da düşük olduğunu söyleyebiliriz. Yani farklı ülkelerin IP adresine ihtiyaç duyuyorsanız bizce ProtonVPN size pek hitap etmeyebilir.
Diğer taraftan servisin Türkiye’de de sunucuları bulunuyor. Bu durum farklı ülkelerde olan Türk kullanıcılar için olumlu. Türkiye’de yayınlanan maçları ve TV programlarını izlemek için ya da bankacılık işlemlerini yapabilmek için Türkiye IP’sine sahip olabilirsiniz.
Üstelik Secure Core sunucularında da İsviçre üzerinden Türkiye bağlantısı yapılabiliyor. Ancak bu şekilde hızınızın yavaşlayacağını unutmayın. Türkiye’de bulunan sunucuların dezavantajı ise TOR ya da P2P bağlantılarını desteklememesi.
Aynı Anda Bağlantı Sayısı
Daha önce söylediğimiz gibi servisin ücretsiz paketi oldukça kısıtlı. Bu kısıtlama aynı anda bağlantı sayısında da karşımıza çıkıyor. Ücretsiz paketi tercih eden kullanıcılar aynı anda sadece 1 cihazdan bağlantı yapabiliyor. Servisin aşırı kısıtlı olması nedeniyle biz ücretsiz kullanımı tavsiye etmiyoruz.
Diğer taraftan ücretli paketler de ise aynı anda 5 bağlantıya kadar izin verilebiliyor. Günümüzde internete bağlı cihaz sayısının çeşitliliğini göz önünde bulundurduğumuzda fena değil diyebiliriz. Ancak daha fazla sayıda bağlantıya izin veren ya da buna herhangi bir kısıtlama getirmeyen ve sınırsız sayıda bağlantıya izin veren servisler de mevcut.
Diğer Kullanıcılar ProtonVPN Hakkında Ne Düşünüyor?
Bir VPN tercihi yapmadan önce bizim incelemelerimizin yanı sıra bu hizmeti uzun süredir kullanmakta olan diğer kullanıcıların da yorumlarına merak edebilirsiniz. Biz de ProtonVPN incelemesi yaparken sizin için diğer kullanıcıların servis hakkında yorumlarını araştırmak istedik ve bunları bir araya getirdik.
Kullanıcı yorumları konusunda dünyada tartışılmaz bir yere sahip olan Trustpilot’a baktığımızda ProtonVPN 27 değerlendirmeden 3.5 yıldız almış gözüküyor ve ortalama bir puana sahip.
500.000’den fazla indirilmeye sahip Google Play Store’da ise puan ortalaması Trustpilot’a göre biraz daha fazla. 3401 değerlendirme sonucunda uygulamanın puanı 5 üzerinden 4,1. Burada 5 yıldızlı yorumlarında bir hayli yüksek olduğunu görüyoruz.
Ülkemizde en çok tercih edilen sitelerden bir tanesi Ekşi Sözlük. Biz de buradaki kullanıcıların yorumlarını merak ettik ve ProtonVPN Ekşi Sözlük başlığına baktık. Burada da entryler çeşitleniyor. Memnun olan kullanıcılar kadar problem yaşayan kullanıcılar da mevcut.
iOS App Store’da karşımıza çıkan durum hemen hemen diğer platformlardaki yorumlarla uyuşuyor. Burada uygulamadan memnun olan kullanıcıların yanı sıra memnun olmayanlar da mevcut. Uygulamanın puanı 30 değerlendirmede 5 üzerinden 3,2. Bu platformda 5 yıldız ve 1 yıldız değerlendirmeler ağırlıkta.
Ancak bunda iOS ve macOS işletim sistemlerinden dolayı IKEv2/IPsec protokolünde yaşanan bağlantı problemlerinin de etkisi olabileceğini göz önünde bulundurmak lazım.
Son Karar: ProtonVPN Almalı mısınız?
Sizin için ProtonVPN incelemesi yaparken mümkün olduğunca her detayı incelemeye ve gözden geçirmeye çalıştık. İncelemeyi yaparken bizim de yaşadığımız bazı problemler oldu ve müşteri hizmetleri ile iletişime geçmek durumunda kaldık.
Servisin en sevdiğimiz yönleri gerçekten çok güvenli olması. Özellikle Secure Core sunucuları sadece yazılım ile değil aynı zamanda lokasyon olarak da korunuyor. Ayrıca profil oluşturma, P2P ve Tor over VPN özellikleri gayet hoşumuza gitti.
Diğer taraftan servisin macOS uygulaması üzerinde protokol değiştirme olanağının olmaması ve bağlantı için farklı bir uygulama ile sunucu bilgilerinin tek tek indirilmesi aylık 6.63€’luk bir hizmet için büyük bir eksi. Ayrıca her ne kadar VPN alma konusunda kararsız kalan ya da satın almadan önce denemek isteyen kullanıcılar için ücretsiz sürüm bulunsa da bu sürüm çok kısıtlı.
ProtonVPN rakiplerine göre yeni VPN servislerinden bir tanesi. Yola sağlam adımlarla çıktıkları belli ancak bizce hâlâ daha almaları gereken bir miktar yol var. Ancak daha şimdiden Türkiye’de kullanabileceğiniz en iyi VPN hizmetleri arasında yerini alıyor.