Hotspot Shield, VPN dünyasında 10 yılı aşkın tecrübesi ile önemli VPN servisleri arasında yer alan isimlerden bir tanesi. Ülkemizde de son çok kullanılmasından dolayı sizler için detaylı bir Hotspot Shield incelemesi hazırladık.
Hotspot Shield Nedir?
2008 yılından bu yana kullanımda olan VPN servisinin mobil uygulamaları da erken dönemde çıktı. Hotspot Shield iPhone uygulaması 2011 yılında Android uygulaması ise 2012 yılında kullanıma açıldı.
2019 yılına kadar Amerika merkezli AnchorFree tarafından sunulan servis Amerika merkezli Pango firmasına geçti.
VPN hizmeti adını ise Arap Baharı döneminde Mısır’da, 2013 yılında internet sansürü nedeniyle Türkiye’de ve 2014 yılında Hong Kong protestolarında sıkça duyduk. Ancak bakalım sundukları ile bu üne kavuşmayı hak ediyor mu?
- Türkiye’de Sunucuların Bulunması
- 7/24 Müşteri Desteği
- Geniş Sunucu Ağı
- Farklı Ülkelerin Netflix Kataloglarına Erişim
- P2P Paylaşıma İzin Vermesi
- Amerika Merkezli Olması
- Kill Switch’in Sadece Windows’da Olması
- Tek Protokol Seçeneği
Hangi Cihazlarda Kullanılabilir? Kullanımı Kolay mı?
Hotspot Shield bilgisayarlarda sadece Windows ve macOS desteğine sahip. Sitenin indirme kısmına baktığımızda Linux için bir sürüm görünmüyor. Ancak yardım sayfalarında araştırdığımızda uygulamanın Linux sürümünün de geliştirme aşamasında olduğunu ve yakında indirmeye açılacağını gördük.
Mobil tarafta ise Android ve iOS sürümleri mevcut. Hotspot Shield Android uygulaması 5.0 ve üzeri Android sürümlerinde çalışıyor. iOS sürümü ise 11.0 ve üzeri cihazlarda destekleniyor. iPhone 5s’in bile iOS 11 desteklediğini düşünürsek mobil uygulamaların baya bir cihazda kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Tarayıcı kısmında ise sadece sitede sadece Chrome yer alıyor. Ancak bu sadece Chrome da kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Vivaldi ya da Chromium Microsoft Edge gibi Chromium tabanlı tarayıcılarda da bu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Diğer taraftan yardım sayfalarında bir arama yaptıktan sonra Firefox eklentisinin olduğunu gördük. Neden bu eklentinin indirme sayfasında yer almadığını ise anlamadık.
Son olarak servisin bir de Router desteği bulunuyor. İnternet sitesinin yardım sayfalarından DD-WRT ve FreshTomato firmware destekleyen modeller de kurulum yapılabildiğini görüyoruz.
Bilgisayarlar (Mac ve Windows)
İnternet sitesinden Windows için indirmeye tıkladığımızda site üzerinden uygulamayı direkt olarak indirebiliyoruz. macOS versiyonu ise bizi Mac App Store’a yönlendiriyor. Biz incelememizde uygulamanın Hotspot Shield macOS uygulamasına yer verdik.
Kurulumu tamamladığımızda uygulamanın simgesi menü barda saatin yan tarafında yer alıyor ve ayrı bir pencerede açılmıyor. Tüm işlemleri buradan gerçekleştiriyoruz.
Servisin ücretsiz sürümü olduğu için karşımıza giriş ekranı yerine direkt olarak bağlantı ekranı geliyor. Ücretli kullanıcıların ise hesaplarına giriş yapmaları gerekiyor. Bunun için sağ üstte yer alan menüye girmeniz gerekiyor.
Hesaba giriş yaptıktan sonra gelen “Connect” butonuna tıkladığımızda servis bizi otomatik olarak en hızlı bağlantıya sahip olabileceğimiz sunucuya bağlıyor. Uygulamanın arayüzü oldukça basit.
Giriş yaptığımız simgenin dışında sol üst kısımda Yardım simgesi ve sunucu listesinin yer aldığı dünya simgesi bulunuyor. Uygulamanın Türkçe dil desteği yok. Ancak kolay arayüzü sayesinde biz işlemlerin kolay bir şekilde yapılabileceğini düşünüyoruz.
Akıllı Telefonlar (iOS ve Android)
Daha önce servisin hem Android hem de iOS uygulamalarının bulunduğunu söylemiştik. Biz hazırladığımız Hotspot Shield incelemesi için iOS uygulamasını ele alacağız.
Uygulamayı açtığımızda karşımıza masaüstü versiyonunda olduğu gibi basit bir arayüz geliyor. Uygulamayı açtığımızda giriş yapmamız ya da hesap oluşturmamız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra ise direkt olarak bağlanma ekranı geliyor.
Uygulamanın alt kısmında yer alan çekmece menüyü yukarı kaydırdığınızda karşınıza sunucu listesi çıkıyor. Uygulamada ise ana sayfanın dışında ücretli üyelik ile beraber kullanabileceğiniz diğer Pango uygulamalarının indirme sayfası ve profil sayfası bulunuyor.
Hotspot Shield Hızlı mı? Sizin İçin Denedik
VPN kullanımı akla otomatik olarak hız kaybını getiriyor. Ancak iyi bir servisin en önemli özelliklerinden bir tanesi yüksek hızlı bağlantı sağlanması. Özellikle ücretsiz servislerde bu hız düşüşü çok yüksek oluyor ancak ücretli uygulamalarda bizim için olması gereken düşük miktarda hız kaybı.
Hotspot Shield hız testi gerçekleştirirken 50 Mbps fiberoptik bağlantı kullandık. Speedtest.net ile yaptığımız hız testlerinde doğru sonuçlar elde edebilmek için 3 defa yaptık.
Herhangi bir sunucuya yapmadan önce yaptığımız hız testi:
Hollanda’da yer alan sunucular da ise önemli bir hız düşüşü meydana geldi:
İngiltere sunucularına bağlandığımızda da yine benzer bir tablo karşımıza çıktı:
Amerika sunucularına bağlandığımızda ise tekrar hız düşüşü meydana geldiğini görüyoruz. Ancak Türkiye ile olan mesafeye bakıldığında bu kabul edilebilir gibi. Üstelik elde ettiğimiz hızlar yüksek çözünürlüklü video izlememize olanak sağlıyor.
Hotspot Shield Streaming/ Yayın İzlemek İçin Ne Kadar İyi? Bölge Engellerini Aşabilir mi?
Günümüzde Netflix ve Amazon Prime Video gibi platformların hayatımıza gelmesi ile beraber bölge engeli de giderek yaygınlaşan bir terim haline geldi. Ancak oyuncular bu duruma eskiden beri aşina.
Netflix gibi yayın servislerinin lisans haklarından dolayı içerik sayısı ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor. Netflix Amerika platformunda 4000’e yakın film ve 2000’e yakın dizi bulunurken Türkiye’de 2600 civarında film ve 1400 civarında dizi bulunuyor.
AppleTV+ ya da Disney+ gibi servisler ise sadece az sayıda ülke de bulunuyor. Bu servislere erişmenin yolu ise VPN kullanmak. Ancak yayın servislerinin gelişmiş güvenlik duvarları VPN servislerinin IP adreslerini kara listeye alabiliyor. Bu nedenle yayın servisleri için VPN kullanmak isteyenlerin seçim yaparken dikkat etmesi gerekiyor.
Biz de Hotspot Shield incelemesinde yayın servislerindeki performansına bir göz atalım dedik.
Servisin New York sunucularına bağlandığımızda Netflix Amerika’nın içeriklerine erişmeyi başardık. Üstelik yayının çözünürlüğü de gayet iyiydi. Zaten böyle olacağını hız testlerinde görmüştük.
Servisin Türkiye’de sunucuları bulunduğu için Türkiye’deki yayın servislerine erişim konusunu da Hotspot Shield incelemesi içerisinde dahil ettik.
Hotspot Shield ile Netflix İzle >
BeIN Connect
Ülkemizde futbol ve basketbol maçlarını Digitürk firması yayınlıyor. Digitürk’ün online platformu beIN Connect üzerinden bu maçlar, diziler, filmler ya da canlı televizyon yayınları izlenebiliyor. Ancak yurtdışında olan kişilerin bu servisi kullanabilmesi için Türkiye’den IP adresine sahip olması gerekiyor.
Türkiye’de yer alan sunucuya bağlandığımızda beIN Connect platformundan hem içeriklere hem de canlı yayınlara erişme konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Ayrıca görüntü yine yüksek çözünürlüklüydü.
Puhutv
Ülkemizdeki popüler yayın servislerinden bir tanesi de puhutv. Servisin ücretsiz olması ve çok sayıda içeriğe sahip olması popüler olmasının nedenlerinden bir tanesi. Ancak bu platforma erişimde sadece Türkiye’den yapılabiliyor.
Türkiye sunucularına bağlıyken puhutv içeriklerine erişme konusunda da herhangi bir sıkıntı çıkmadı ve içerikleri akıcı bir şekilde izledik.
Yayın platformlarına baktığımızda Hotspot Shield başarılı bir performans sergiliyor.
Hotspot Shield Ne Kadar Güvenli?
VPN servisinin sunduğu başlıca özelliklerin güvenlik ve gizlilik olduğunu biliyoruz. İnternet servis sağlayıcı ve diğer üçüncü taraflardan internet trafiğini gizlemek ve siber saldırılara karşı güvenli kalmak kullanıcıların önceliklerinden bir tanesi. Ancak iyi bir uygulamanın bunu yaparken aynı zamanda kullanıcı kayıtlarını tutmaması gerekiyor. Bu kayıtlar ülkelerin kanunlarına göre değişiklik gösteriyor.
Hotspot Shield, Amerika merkezli bir servis ve Amerika, Five Eyes ülkeleri arasında yer alıyor. Sıkı bir veri politikasına sahip ve bu durum kullanıcılar için büyük bir eksi.
Uygulamanın gizlilik sayfasına baktığımızda kayıt edilen bilgiler bizim için korkutucu. Birçok servis bazı kayıtları tutuyor ancak Hotspot Shield biraz fazla bilgi topluyor.
Uygulama kullanılan bant genişliği, VPN’i ne zaman ve ne kadar süre ile kullandığınız gibi kullanım bilgilerini topluyor. Bunların yanı sıra tarayıcı bilgisi, cihaz türleri, ayarları, işletim sistemi bilgileri, ağ bilgileri, Wi-Fi sinyal gücü, internet servis sağlayıcı bilgisi gibi birçok hassas bilginin toplandığını görüyoruz.
Bizim düşüncemiz bunlar son derece hassas bilgiler ve kullanıcılara gizlilik ve güvenlik sunan bir servisin bu bilgileri toplamaması gerekiyor.
Biz bunun için ExpressVPN gibi katı kayıt tutmama politikasına sahip uygulamaların kullanılmasını daha doğru buluyoruz. Servisin Virjin Adaları merkezli olması bu konuda avantajlı hale getiriyor.
DNS/IP Sızıntı Testi
DNS sızıntısı bir VPN servisi için olabilecek en kötü şeylerden bir tanesidir. Her ne kadar bağlantınız şifreli olsa bile DNS sızıntısı ya da IP sızıntısı meydana geldiğinde tüm bilgileriniz internet servis sağlayıcı ve diğer üçüncü taraflar tarafından dinlenebiliyor.
Hotspot Shield ile sızıntı testi yaptığımızda herhangi bir sızıntının meydana gelmediğini gördük.
Şifreleme Yöntemi
VPN servisinin internet trafiğinizi şifrelediğini söylemiştik. Ancak bu şifrelemenin farklı farklı yöntemleri bulunuyor. Hotspot Shield incelemesi sürecinde servisin 128 bit AES şifreleme ve sunucu doğrulaması için 2048 bit doğrulama kullandığını görüyoruz.
Bu yöntem aslında güvenli ancak piyasada 256 bit şifreleme yöntemi ve 4096 bit doğrulama gibi daha üstün bir yöntem bulunuyor.
Kill Switch Özelliği Var mı?
Uygulamalarda öne çıkan önemli özelliklerden bir tanesi Kill Switch özelliği. Bu özellik Network Lock ya da Acil Durum Anahtarı gibi isimlerle de karşımıza çıkıyor.
Bu özellik sunucuya yaptığınız bağlantı koptuğunda internet bağlantısını da kesiyor. Bu sayede internet trafiğiniz şifrelenmemiş bir şekilde devam etmiyor.
Hotspot Shield Windows uygulamasına baktığımızda Kill Switch özelliği bulunuyor. Ancak diğer platformlardaki uygulamalarda böyle bir özellik yok. Bizim için bu önemli bir güvenlik eksikliği ve kısa sürede diğer platformlara da gelmesini umuyoruz.
Bağlantı Protokolü
VPN servisleri çeşitli bağlantı protokolleri kullanıyor. Bu protokoller arasında karşımıza en sık çıkan OpenVPN ve IKEv2/IPsec. Hotspot Shield’e baktığımızda ise sadece Catapult Hydra adı verilen bir protokolü desteklediği.
Bu protokol uygulamayı geliştiren AnchorFree ekibi tarafından geliştirilmiş. Uygulamanın farklı protokolleri desteklememesi önemli bir eksi sayılabilir. Ayrıca Çin’de çalışmıyor olmasının nedenlerinden bir tanesi de bu. Biz bunun önemli bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz ayrıca güvenlik olarak da soru işaretlerine neden oluyor.
Hotspot Shield ile Torrent Kullanımı
Torrent ülkemizde sık kullanılan P2P paylaşım seçeneklerinden bir tanesi. Ancak torrent kullanımında gizlilik son derece önemli bir nokta çünkü IP adresiniz paylaşım yaptığınız eşlere gözüküyor. Ayrıca internet servis sağlayıcınız bu P2P trafiğini takip edebilir ve bu da telif hakkına sahip materyaller de probleme neden olabilir.
Bazı VPN servisleri sadece belirli sunuculardan P2P paylaşıma izin veriyor. Hotspot Shield’a baktığımızda sunucu listesinde böyle bir sunucu seçeneği yok. Bütün sunuculardan torrent kullanımı gerçekleştirilebiliyor.
Amerika ve çeşitli Avrupa ülkelerinde en iyi torrent siteleri ve P2P bağlantılar hükümetler tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor ve torrent kullanan kişilerin mutlaka VPN kullanması gerekiyor. Bizim ülkemizde her ne kadar bu kadar sıkı bir takip olmasa da güvenliğinizi garanti altına alınması için biz kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Biz Hotspot Shield incelemesi yaparken torrent indirmeyi denedik ve herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Üstelik indirme hızlarımız da çok fazla etkilenmediği için uygulamayı P2P paylaşımda rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Hotspot Shield ile İnternet Sansürü Aşılabilir mi?
Servislerin sundukları arasında yer alan en önemli şeylerden bir tanesi de açık ve özgür internet. Dünyada Çin, Birleşik Arap Emirlikler, İran ya da Rusya gibi ülkelerde internet büyük bir denetim altında. Türkiye’de de her ne kadar bu ülkeler kadar olmasa da engelli site sayısı oldukça fazla.
Özellikle yetişkinlere yönelik siteler ve yasa dışı bahis siteleri engelleri sitelerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca okul ve üniversite gibi kurumlarda da internet kısıtlanabiliyor. VPN bağlantısı bu kısıtlılığı aşmak için de kullanılıyor.
Hotspot Shield ile Türkiye’den erişimi kısıtlanmış sitelere girerken herhangi bir sıkıntı yaşamadık. VPN servisinin engelli sitelere erişme konusunda başarılı diyebiliriz. Ancak güvenlik özelliklerinin yetersiz olduğunu göz önünde bulundurursak bahis siteleri gibi sitelere erişmek için farklı VPN servislerine göz atmanızı tavsiye ederiz.
Söz konusu Çin olduğunda ise birçok servis bu konuda başarısız oluyor. Çin’in kullandığı büyük güvenlik duvarı birçok VPN servisinin bağlantısını engelliyor. Sadece az sayıda VPN servisi Çin’den bağlantı sağlayabiliyor.
Hotspot Shield ise Çin’in büyük güvenlik duvarını aşamayan servisler arasında yer alıyor. Servisin yardım sayfasına baktığımızda bize tavsiye edilen ise farklı cihazlardan bağlanmayı denemek.
Ama bu da kesin bir sonuç sunmuyor. Eğer Çin’de sorunsuz çalışan bir VPN servisine ihtiyaç duyuyorsanız bizim önerimiz ExpressVPN. Servis Çin’in büyük güvenlik duvarını aşabiliyor. Biz ülkeye gitmeden önce uygulamayı cihazlarınıza indirmenizi tavsiye ediyoruz çünkü Çin’den indirme sayfalarına erişemeyebilirsiniz.
Hotspot Shield’ı Nasıl Satın Alabilirim? Fiyatlar ve Ödeme Seçenekleri
Hotspot Shield’ın ünlü olmasının nedenlerinden bir tanesi ücretsiz seçeneğe de sahip olması. Ancak kısıtlı bantgenişliği, güvenlik şüpheleri, sınırlı sayıda sunucu ve reklam gösterimleri nedeniyle biz ücretsiz seçeneği tavsiye etmiyoruz.
Ücretli pakete baktığımızda ise karşımıza aylık ve yıllık planlar çıkıyor. Bu planlar arasında herhangi bir özellik farkı bulunmuyor. Yani ödeme yaptığınızda servisin tüm imkanlarından yararlanabiliyorsunuz.
Üyelik seçenekleri;
Aylık: 74.99 TL
Yıllık: Ayda 44.99 TL
Yıllık ödeme yaptığınızda sistem kartınızdan yıllık ödemenin tamamını çekiyor ve bu şekilde aylık ücret daha ucuza geliyor.
Ücretli üyelik satın aldığınızda VPN servisi ile beraber diğer Pango yazılımları olan 1Password ve Hiya uygulamalarına da erişebiliyorsunuz. 1Password kullanıcıların internet şifrelerini saklamaya yarıyor ve güçlü şifreler öneriyor. Hiya ise robot aramaları belirliyor ve onları engellemeye yarıyor.
Ödeme Yöntemleri
Hotspot Shield için ödeme yöntemleri sadece kredi kartı ve PayPal’dan ibaret. PayPal ülkemizden kullanılamadığı için sadece kredi kartı ile alışveriş yapabiliyorsunuz.
Gizlilik ve güvenlik sunan bir servis için kripto para ile ödeme seçeneğinin bulunmaması ise bizim için bir eksik. Üstelik kredi kartı bilgilerinizin saklandığını düşünürsek kullanıcılar için önemli bir eksik diyebiliriz.
Hotspot Shield Türkçe Dil Desteğine Sahip mi?
Hotspot Shield’ın uygulamalarına baktığımızda Türkçe dil desteğine sahip olmadığını görüyoruz. Bu bize göre önemli bir eksiklik çünkü Türkiye dünyada en çok VPN kullanılan üçüncü ülke olduğunun göz önünde bulundurursak dil desteği kesinlikle olmalıydı.
Uygulamaların aksine servisin internet sitesinde Türkçe dil desteği var. Her ne kadar bu destek oldukça kısıtlı olsa da kullanıcılar bilgi alabilirler. Ödeme sayfası ise ingilizce ancak ücretler TL cinsinden gösteriliyor.
Müşteri Hizmetleri
Kullandığımız her şey ufak bir problem çıkarabilir. Bunlar son derece normal ancak VPN teknolojileri kullanıcıların genellikle alışkın olduğu şeylerden bir az daha farklı ve bu nedenle bir problem yaşandığında yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.
Hotspot Shield müşteri hizmetleri konusunda kullanıcılara farklı seçenekler sunuyor. Servisin internet sitesinde bir yardım sayfası bulunuyor. Yardım sayfasından detaylı yardım makalelerine erişebilirsiniz ancak bu makaleler İngilizce.
Servis ayrıca kullanıcılara 7/24 çalışan bir canlı müşteri hizmetleri bulunuyor. Buradan sorunlarınızı çözecek bir yetkiliye ulaşabilirsiniz ancak burada da iletişim İngilizce yapılıyor. Biz canlı destekten müşteri hizmetlerine bağlanırken neredeyse hiç beklemedik ve birkaç
Servis son olarak e-posta ile iletişim seçeneğini sunuyor. Buradan yaşadığınız problemi detaylı bir şekilde yazarak servisle iletişime geçebilirsiniz. Yalnız bu seçenekte de iletişim İngilizce.
Hotspot Shield Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Hazırladığımız detaylı Hotspot Shield incelemesi sürecinde üzerinde pek fazla durmadığımız özelliklerin üzerinden bir kez geçmek istedik.
Sunucu Sayısı
Bir VPN’in önemli özelliklerinden bir tanesi sunucu sayısı. Hotspot Shield 3200’den fazla sunucuya sahip. Baktığımızda bu sayı son derece iyi ve yüksek sayı sayesinde sunucuların aşırı yüklenmeyeceğini düşünüyoruz. Bu konuda rakipleriyle yarışabilecek seviyede diyebiliriz.
Ülke Sayısı
Sunucu sayısı kadar bu sayıların dağıldığı lokasyon sayısı da son derece önemli. Servisin internet sitesine baktığımızda 80’den fazla ülkede ve ayrıca 30’dan fazla şehirde olduğunu görüyoruz. Sunucuların her ne kadar büyük bir çoğunluğu Avrupa’da yer alsa da 80’den fazla ülke seçeneğinin bulunması bizim için yeterli bir sayı.
Aynı Anda Bağlantı Sayısı
VPN servislerinin aynı anda kaç bağlantıya kadar izin verdiği önemli bir konu çünkü internete bağlı cihaz sayısı giderek artıyor. Hotspot Shield incelememizde servisin aynı anda 5 bağlantıya izin verdiğini görüyoruz.
VPN servislerinin geneli aynı anda 5 bağlantıyı destekliyor ancak bunu 10’a çıkaran servisler de yok değil. Diğer taraftan aynı anda bağlantıya sınır koymayan servisler de mevcut. Bu yüzden eğer aynı anda 5’ten fazla cihazda VPN kullanmaya ihtiyaç duyuyorsanız bizim tavsiyemiz farklı servislere bir göz atmanız.
Diğer Kullanıcılar Hotspot Shield Hakkında Ne Düşünüyor?
Yaptığımız detaylı Hotspot Shield incelemesi servisin bütün özelliklerine baktık ancak diğer kullanıcıların servis hakkında neler düşündüğünü merak ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle biz de farklı platformlardaki kullanıcıların servis hakkındaki fikirlerine yer vermek istedik.
Trustpilot
Kullanıcı yorumları denildiğinde akla ilk gelen platformlardan bir tanesi Trustpilot. Trustpilot’a baktığımızda 253 yorum yapıldığını görüyoruz. Servisin ortalama puanı ise 3.5/5. Yorumların dağılımına baktığımızda 5 yıldızlı seçeneğin ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Servisin genel yorumu ise “Ortalama”.
Google Play Store
Google Play Store’da yer alan Hotspot Shield Android uygulamasının toplamda 100.000.000’dan fazla indirilmeye sahip olduğunu görüyoruz. Servisin ücretsiz plana sahip olması nedeniyle bu kadar çok indirildiğini düşünüyoruz.
Uygulama sayfasında ise 1.000.000’dan fazla değerlendirme bulunuyor. Bu değerlendirmelere göre uygulama 4.1/5 puana sahip. Bu değerlendirmeler içerisinde 5 yıldızlı değerlendirmeler ağırlıkta.
iPhone App Store
iPhone uygulaması için iOS App Store’a göz attığımızda uygulamanın 7000’den fazla değerlendirmeye sahip olduğunu görüyoruz. Uygulamanın genel puanı 4/5. Burada genel olarak 5 yıldızlı değerlendirmeler ağırlıkta ancak ikinci sırada 1 yıldızlı yorumların olduğunu görüyoruz.
Google Play Store da karşımıza çıkan benzer bir durumu bir kez daha görüyoruz. Muhtemelen servisin sunduğu ücretsiz sürümden dolayı iOS App Store’da da indirme ve yorum sayıları oldukça yüksek. Yorumları incelerken bu durumu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Hotspot Shield İnceleme Sonucu: Aradığınız VPN mi?
Hotspot Shield incelemesini son derece detaylı yaptık ve bütün özelliklerine değindik. İnceleme sürecinde gözümüze çarpan olumlu ve olumsuz önemli noktaları sizin için özetliyoruz.
Servis yayın platformlarının bölge kısıtlamalarını kaldırma ve P2P paylaşımında başarılı olduğunu gördük. Ayrıca Türkiye’de sunucusunun bulunması da oldukça yararlı. İncelemeyi yaparken Türkiye’den herhangi bir problem yaşamamış olmamızda önemli bir artı.
Hotspot Shield Sitesini Ziyaret Et >
İnceleme esnasında gözümüze çarpan şeylerden eksikliklerden bir tanesi servisler arasında sıkça gördüğümüz özelliklerden olan ayrık tünelleme ya da çift VPN bağlantısının bulunmaması. Yine bir diğer özellik Kill Switch ise sadece Windows uygulamasında yer alıyor. Bu özelliklerin olmaması önemli bir eksik. VPN servisinin Amerika merkezli olması da güvenlik konusunda şüphe uyandırıyor.
Kısacası her ne kadar artıları olsa da bir VPN için güvenlik ve gizliliğin en önemli özellikler olduğunu düşünürsek önemli özelliklerin eksik olması ve kayıt tutması nedeniyle bizim tavsiyemiz Hotspot Shield almadan önce farklı uygulamalara bir göz atmanız.